TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

16 mei 2006

Meerderheid Nederlanders wil vertrek Hirsi Ali uit Kamer

Negen op de tien Nederlanders (89%) zeggen de afgelopen dagen iets meegekregen te hebben over Ayaan Hirsi Ali. Van de 55-plussers heeft bijna iedereen (96%) iets gezien, gehoord, of gelezen over Hirsi Ali, onder jongeren hebben acht op de tien iets meegekregen over Hirsi Ali.

Meer dan vier op de tien Nederlanders (44%) die nieuws over Hirsi Ali hebben vernomen, weten te melden dat zij een valse naam heeft opgegeven. Drie op de tien (28%) melden dat zij ten onrechte het Nederlands staatsburgerschap heeft verkregen en een op de tien (11%) meldt dat de VVD-top heeft verzwegen dat Hirsi Ali heeft gelogen over haar verleden. Van de mensen die een ander antwoord geven (28%), noemt een ruime meerderheid dat zij gelogen heeft of dat ze haar Nederlanderschap (misschien) niet meer mag behouden. Een enkeling weet reeds te melden dat zij naar Washington vertrekt. Een op de twintig (6%) geeft aan niet te weten wat er aan de hand is.

Tweederde vindt dat het staatsburgerschap van Hirsi Ali moet worden afgenomen
Driekwart van de Nederlanders (75%) neemt het Hirsi Ali kwalijk dat zij gelogen heeft over haar afkomst. Vooral mensen die bij de landelijke verkiezingen CDA hebben gestemd (82%) en mensen die VVD hebben gestemd (80%), nemen het Hirsi Ali kwalijk dat ze gelogen heeft over haar verleden. Tweederde van de Nederlanders (67%) vindt dat Hirsi Ali het staatsburgerschap moet worden ontnomen. Vooral onder mensen van middelbare leeftijd (35-54 jaar) wordt deze stelling breed gesteund (74%). Of men het met deze stelling eens is, hangt opvallend genoeg nauwelijks samen met de vraag of men het asielbeleid te streng dan wel te soepel vindt.

Acht op de tien Nederlanders (82%) vinden Hirsi Ali minder geloofwaardig als politicus, omdat zij gelogen heeft over haar verleden. Tweederde van de Nederlanders (67%) vindt dat het kamerlidmaatschap van Hirsi Ali aantoont dat zij een geïntegreerde Nederlander is. Als de meerderheid het voor het zeggen heeft, is zij binnenkort echter geen kamerlid meer. Ruim acht op de tien Nederlanders (83%) zijn van mening dat Hirsi Ali op eigen initiatief moet terugtreden als kamerlid. Dit wordt het meest onderschreven door mensen die CDA hebben gestemd bij de meest recente landelijke verkiezingen (90%).

De VVD is niet geloofwaardig wat betreft haar asielbeleid, vinden zeven op de tien Nederlanders (71%). Onder mensen die bij de landelijke verkiezingen op de VVD hebben gestemd, ligt dit percentage wat lager, maar is nog altijd de helft (48%) het met de stelling eens. Acht op de tien VVD-stemmers (80%) vinden dat Hirsi Ali niet op de kieslijst voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen mag worden gezet. Hiermee wijken de VVD-stemmers niet af van de rest van de Nederlanders (79%).

---

1 | Meerderheid van de Nederlanders wil dat Hirsi Ali aftreedt als kamerlid

---

Nederlanders VVD-stemmers (2003)
% mee eens % mee eens
Hirsi Ali moet met ZELF terugtreden als kamerlid 83 83 Als minister Verdonk ten opzichte van Hirsi Ali vergevingsgezind is, moeten we soepeler zijn tegen andere asielzoekers 82 75 Hirsi Ali is minder geloofwaardig geworden als politicus, omdat zij gelogen heeft over haar verleden 81 80
De VVD kan haar strikte asielopvattingen niet handhaven zolang Ayaan Hirsi Ali namens de VVD in de Tweede Kamer zit 80 81 Hirsi Ali mag niet op de kieslijst van de VVD voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen 79 80
Ik neem het Ayaan Hirsi Ali kwalijk dat ze gelogen heeft over haar vluchtverhaal 75 80
De VVD is niet geloofwaardig wat betreft haar standpunten rondom immigratie 71 48
Het kamerlidmaatschap van Ayaan Hirsi Ali toont aan dat zij een geïntegreerde Nederlander is 67 71
Het Nederlands Staatsburgerschap van Hirsi Ali moet haar worden afgenomen 67 66
Hirsi Ali moet uit de VVD worden gezet 62 62
Hirsi Ali is zo belangrijk in de Nederlandse samenleving dat we haar niet moeten lastig vallen met oude koeien 11 12
---

Ook met de stelling dat Hirsi Ali de VVD uit moet worden gezet, zijn mensen die bij de Tweede Kamer verkiezingen op de VVD hebben gestemd het even vaak eens als de rest van de Nederlanders (62%).

Een op de acht Nederlanders is het eens met de stelling dat Hirsi Ali zo belangrijk is voor de Nederlandse samenleving dat we haar niet moeten lastig vallen met 'oude koeien'. Zes op de tien Nederlanders (61%) zijn het hier helemaal niet mee eens.

Wanneer minister Verdonk vergevingsgezind is ten opzichte van Hirsi Ali, moet de minister ook coulanter zijn ten opzichte van andere asielzoekers, meent 82 procent van de Nederlanders. Vooral vrouwen (85%) en onderschrijven deze stelling. Overigens vinden vrouwen het asielbeleid vaker te streng (40%) dan mannen (28%). De VVD kan haar strikte opvattingen over het asielbeleid niet handhaven zolang Hirsi Ali namens de VVD in de Tweede Kamer zit, vinden acht op de tien Nederlanders (80%). De VVD-stemmers vormen hierop geen uitzondering: 81 procent van hen onderschrijft de stelling.

Vandaag is bekend geworden dat Ayaan Hirsi Ali naar Washington vertrekt. Een kwart van de Nederlanders (27%) is hier blij mee. Een op de zes (17%) vindt het jammer. De rest is neutraal (52%). Per saldo is men dus opgelucht.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op vrijdag 15 mei 2006. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).