Provincie Drenthe

Toeristen geven Drenthe goed rapportcijfer
16 May 2006

Toeristen in Drenthe zijn goed te spreken over de provincie als vakantiegebied. Tijdens een consumentenonderzoek gaven ze Drenthe het rapportcijfer 8. Het onderzoek maakt deel uit van Toerdata Noord, een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Ruim drieduizend toeristen zijn daartoe vorig jaar in de drie noordelijke provincies gedurende het voor-, hoofd- en naseizoen ondervraagd.

Drenthe scoort in het onderzoek goed. De kwaliteit van de natuur en het landschap, de fiets- en wandelmogelijkheden, en de vriendelijkheid van de bevolking zijn de eigenschappen die het sterkste bijdragen aan dit positieve beeld. Toeristen in het midden en noorden van Drenthe zijn het meest tevreden.
Dit positieve beeld neemt niet weg dat er ook enkele punten van kritiek zijn. Eén op de drie toeristen vindt de slechtweerfaciliteiten onder de maat. Daarentegen is de kwaliteit van de horeca in vergelijking met drie jaar geleden verbeterd.

Gedeputeerde Henk Weggemans (PvdA) vindt dat de uitkomsten van het onderzoek een goed gevoel geven. "Dit betekent niet dat we achterover kunnen leunen, de concurrentie binnen de sector is daarvoor te hevig. We moeten blijven inzetten op promotie en marketing van onze provincie, zodat we ons marktaandeel kunnen vergroten. De resultaten van deze studie geven wel een steun in de rug".

Van de ondervraagde Nederlandse verblijfstoeristen in Drenthe blijkt 18% uit Gelderland en 13% uit Noord-Holland te komen. Gezien de natuur- en landschapskwaliteiten van Gelderland is het grote aantal toeristen uit deze provincie enigszins verrassend te noemen. In vergelijking met Groningen en Fryslân is het aandeel van gezinnen met (jonge) kinderen groot. Twintigers en dertigers zijn ondervertegenwoordigd.
Een verblijfstoerist in Drenthe spendeerde in 2005 dagelijks gemiddeld 33 euro. Dat is net zo veel als drie jaar eerder, terwijl in de drie provincies gezamenlijk de uitgaven gemiddeld met vijf euro stegen. Groningen en Fryslân komen daarmee op respectievelijk 41 en 40 euro.