GroenLinks

GroenLinks: maak onderscheid tussen Roemenië en Bulgarije

EU + Roemenie + Bulgarije: 2007? 16 mei 2006

De Europese Commissie adviseerde vanmiddag dat Roemenie en Bulgarije klaar zijn voor toetreding tot de EU op 1 januari 2007. Volgens Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de twee landen. "Roemenië heeft zijn huiswerk gedaan, Bulgarije niet. De EU zou daarom Roemenië per 2007 en Bulgarije pas in een later stadium moeten toelaten", aldus Lagendijk.

De Europese Unie kan door het onderscheid tussen Roemenie en Bulgarije laten zien dat de uitbreiding geen automatisme is, maar een proces gebaseerd op objectieve criteria.Volgens Lagendijk moet Roemenie beloond worden voor de inspanningen. De persvrijheid wordt sinds het aantreden van de nieuwe regering vorig jaar gewaarborgd. Ook heeft de regering haast gemaakt met de hervorming van de rechtelijke macht. Belangrijke vooruitgang was er ook op het gebied van corruptiebestrijding en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. "Indien er een goed functionerend mechanisme komt om Roemenie te blijven monitoren op deze punten, is 2007 een realistische toetredingsdatum", aldus Lagendijk.

In Bulgarije kwamen de hervormingen het afgelopen jaar tot stilstand. Lagendijk: "Vriendjespolitiek bij het benoemen van magistraten is nog steeds een groot probleem. Het land is een belangrijke draaischijf voor mensenhandel in Europa. Politie en justitie kunnen of willen de strijd tegen de georganiseerde misdaad niet serieus nemen. Geheime Europese politie-informatie zou volgens experts grote kans maken om in de handen van de Bulgaarse georganiseerde misdaad te belanden."

Lagendijk hoopt dat de Europese regeringen, die het laatste woord hebben, alsnog beslissen om het lidmaatschap van Bulgarije definitief uit te stellen. "Het signaal naar de bevolking van de Europese Unie en kandidaat-lidstaten als Kroatië en Turkije zal zijn: als je je best doet om hervormingen door te voeren wordt je beloond, als je denkt dat de EU wel een oogje dicht zal knijpen wordt je bestraft", aldus Lagendijk.

«