GroenLinks

Krappere toedeling nodig na overschot CO2- emissierechten

16 mei 2006

De lidstaten van de Europese Unie zijn te royaal geweest bij het toekennen van emissierechten voor het broeikasgas kooldioxide. Daardoor worden grote bedrijven onvoldoende aangezet tot energiebesparing. In de toekomst moeten deze bedrijven minder emissierechten krijgen, anders haalt de EU haar klimaatdoelstellingen niet.

Uit vandaag door de Europese Commissie gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2005 circa 40 miljoen ton aan CO2-emissierechten ongebruikt zijn gebleven. Dat komt niet omdat het bedrijfsleven zo ontzettend veel geïnvesteerd hebben in energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen, vreest Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks. "De cijfers tonen veeleer aan dat de regeringen van de lidstaten veel te genereus zijn geweest bij het toekennen van emissierechten aan hun grote bedrijven. Daardoor maakt de emissiehandel een valse start."

Vooruitlopend op de vandaag gepubliceerde cijfers daalde in de afgelopen weken de prijs van emissierechten voor de jaren 2006 en 2007 op de CO2-beurs al sterk. De prijs voor 2008 hield zich beter. Buitenweg: "Daaruit blijkt dat de markt nog steeds verwacht dat de CO2-uitstoot aan banden zal worden gelegd. Maar dat moeten de lidstaten wel waarmaken. Zij beslissen in de komende weken over de toedeling van emissierechten voor de periode van 2008 tot en met 2012. Daarbij zullen ze hun emissieplafond lager moeten leggen dan nu het geval is. De Europese Commissie dient daar streng op toe te zien. Zij zal nationale verdelingsplannen die te genereus zijn voor het bedrijfsleven moeten afkeuren."

Veiling
Buitenweg bepleit ook dat de lidstaten een begin maken met het veilen van emissierechten. Nu krijgen bedrijven hun emissierechten gratis, terwijl zij wel kunnen verdienen aan de verkoop ervan. "Door de emissierechten te veilen krijgt CO2-uitstoot veel duidelijker een prijs. Bovendien voorkom je zo dat bedrijven de prijs van gratis verkregen emissierechten doorberekenen aan hun afnemers. Dat is met name het geval in de energiesector, waar gebrekkige concurrentie heerst. De overwinsten van energieproducenten zijn een slag in het gezicht van de consumenten die met een stijgende energierekening worden geconfronteerd."

In de Verenigde Staten wordt met interesse gekeken naar de Europese emissiehandel. Daar groeit het besef dat actie tegen klimaatverandering onafwendbaar is. Acht noordoostelijke deelstaten hebben al een emissiehandelssysteem opgezet, Californië volgt en in het Congres groeit de steun voor een landelijke aanpak. Cruciaal is dat de voorstanders van emissiehandel erkennen dat een (dalende) limiet aan de uitstoot van broeikasgassen noodzakelijk is.

Daarmee breken zij met het beleid van president Bush. Die wijst het internationale Kyoto Protocol af juist omdat het een verplichting tot uitstootvermindering bevat. De kans is reëel dat we, wanneer Bush begin 2009 uit het Witte Huis vertrekt, met de VS wél zaken kunnen doen over het vervolg op de huidige Kyoto-afspraken. Daarmee groeit ook de kans dat landen als China en India een plafond aan hun uitstoot zullen aanvaarden.

"Gezien haar voorbeeldfunctie voor het mondiale klimaatbeleid mág de Europese emissiehandel niet mislukken", stelt Kathalijne Buitenweg. "En laten we niet vergeten dat energiebesparing en duurzame energie niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook banen scheppen. Zeker wanneer Europa erin slaagt voorop te lopen bij het slimmer produceren en consumeren van energie."

Zie ook:


* www.emissierechten.nl - website over emissiehandel
* persbericht Europese Commissie

«