Mei 2006

Cultuur en historie tijdens vaartochten op Vliet Rembrandttocht langs veertien uitvergrote werken van de schilder Vanaf mei tot oktober 2006 vaart het historisch vrachtschip Knapzak op zijn gemak over de -van oorsprong Romeinse- watersnelweg de Vliet, tussen Leiden en Delft. Met het schip worden cultuurhistorische vaartochten gemaakt en tochten gewijd aan het werk van Rembrandt. Langs de Vliet is een expositie van Rembrandtwerken op groot formaat gezien, die tijdens de tocht worden toegelicht. Afbeelding
Een uitvergroot zelfportret van Rembrandt onder een brug over de Vliet. Hieronder de Knapzak op de Vliet nabij de Zijlpoort in Leiden.

Cultuurhistorisch
Het bijzondere karakter van de Vliet, een combinatie van historische doorkijkjes op oer-Hollandse landschappen en de ´achtertuinen´van Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft krijgt aan boord van dit varend monument een historisch dieselluchtje.

Afbeelding Individuele opvarenden én kleine groepen zijn meer dan welkom aan boord. Het schippersechtpaar popelt om zijn opvarenden te laten zien en ervaren hoe het leven aan boord is én was.

Daarnaast kent de schipper de historie van de Vliet en het gevarieerde landschap er omheen op zijn duim en vertelt hij er graag over.

Rembrandt-vaartocht
Van april tot oktober 2006 is langs de Vliet een expositie van werken van Rembrandt op groot formaat te zien, vanaf de kade én vanaf het water. Drs. Monique Hanrath, kunsthistorica, vaart aan boord van Knapzak langs de meesterwerken en verzorgt onderweg lezingen.

Relatie
Wat is de relatie tussen de schilder Rembrandt en o.a. het Huygenshuis aan de Vliet, bij Voorburg? Op deze en andere vragen geeft de kunsthistorica antwoord. Varend over de Vliet staat zij stil bij de twaalf bekende doeken en twee graffiti-interpretaties, op onder andere een graansilo, bruggen en viaducten.

Afbeelding

Bedrijfspanden
Ook bijzondere bedrijfspanden als de Calvéfabriek en de betonfabriek (foto boven) lenen hun buitenmuren aan de meesterwerken. Terwijl Knapzak over de Vliet tuft garandeert de lezing van Monique Hanrath een frisse blik op Rembrandts bekende werken.

Knapzak vaart
Knapzak bevaart de Vliet met Cultuurhistorische vaartochten in de weekends: 21 mei, 27 en 28 mei, 4 juni, 17 juni, 1 en 2 juli, 8 en 9 juli, 19 en 20 augustus, 27 augustus, 23 september en 30 september en
1 oktober. De reis duurt 3,5 uur en de kosten zijn 20 euro pp. De Rembrandt-vaartochten met kunsthistorica aan boord (kosten: 29 euro pp., duur 4 uur) zijn op de zaterdagen 20 mei, 3 juni en 26 augustus, en op de zondagen 18 juni, 2 juli en 24 september.

Informatie
Op zaterdagen vertrekt Knapzak om 11.00 uur vlakbij station Lammenschans te Leiden naar Delft. Op zondagen vertrekt Knapzak om 11.00 uur vlakbij station Delft Centraal naar Leiden.

De cultuurhistorische vaartocht tocht duurt ongeveer 3,5 uur. De kosten zijn 20 euro pp, inclusief een kopje koffie of thee met verse kruidkoek en een lunch.

De Rembrandt-vaartocht duurt ongeveer 4 uur. De kosten zijn 29 euro pp, inclusief een kopje koffie of thee met verse kruidkoek en een lunch.

Initiatief
Deze tochten zijn ontwikkeld door de provincie Zuid-Holland en vallen onder ´Geniet van de Vliet´, een overkoepelend initiatief van de Provincie Zuid-Holland, gericht op de Vliet, het eeuwenoude vaarwater tussen Leiden en Delft. De provincie maakt dit jaar de Vliet tot speerpunt in de Agenda Vrijetijd 2006-2010 (zie ook www.provinciezuidholland.nl). Bureau Op Koers! Uit Vlaardingen zorgt voor de uitvoering en regie van de provinciale projecten rond de Vliet.

Aanmelden
Aanmelden voor de tochten kan via www.genietvandevliet.nl of www.knapzakvaart.nl of 06-24720090