FNV

Amerikaanse stakers Gamma Holding in Nederland op zoek naar solidariteit

Een aantal werknemers van een Amerikaanse dochter van textielbedrijf Gamma Holding is in Nederland op zoek naar solidariteit. Dit in verband met de staking van al het personeel bij het bedrijf National Wire Fabric (NWF) in Arkansas die al sinds 23 juli vorig jaar aan de gang is.

De staking van de 56 werknemers, allen lid van de Amerikaanse vakbond United Steel Workers (USW) is begonnen als CAO-conflict, maar is inmiddels uitgemond in een nieuw conflict.

National Wire Fabric (NWF), dat in 2001 door Gamma Holding is gekocht, weigert namelijk de stakers terug te laten keren op de werkvloer. Tijdens de staking zijn er zesentwintig (onervaren) vervangende krachten aangenomen die een deel van het werk hebben overgenomen. Ondertussen leidden de onderhandelingen bijna tot een CAO-akkoord. Maar toen bleek dat NWF weigert deze vervangende krachten te ontslaan, zodat de stakers niet aan de slag kunnen. USW verdenkt NWF ervan de vakbond op deze manier uit het bedrijf te willen stoten.

In november 2005 zijn een aantal stakers naar Nederland gekomen om hier bij het hoofdkantoor van Gamma Holding beklag te doen. Zonder resultaat. De Raad van Bestuur stelt zich op het standpunt dat ze minimale bemoeienis heeft met het bedrijf in Amerika. De stakers kunnen alleen terugkeren als er weer vacatures zijn. FNV Bondgenoten vindt dit onaanvaardbaar, want het hoofdkantoor heeft altijd de eindverantwoordelijkheid, ook in deze zaak. In Nederland zou zoiets nooit kunnen gebeuren. Het is dan ook uitermate vreemd dat de Raad van Bestuur zich zo opstelt, aldus Henk Walravens, die namens FNV Bondgenoten de stakers begeleidt. Nu zijn ze opnieuw in Nederland, Duitsland en Belgie.

De stakers hopen solidariteit te krijgen van hun collegas bij de vestigingen van Gamma Holding in Nederland. FNV Bondgenoten gaat daarom samen met de stakers het personeel in Nederland inlichten over de gebeurtenissen in Amerika. Op 25 april delen de Amerikanen en FNV Bondgenoten bij de vestiging in Helmond van Vlisco pamfletten uit. De dag erna, 26 april, gebeurt dat s ochtends bij de vestiging in Heerhugowaard en op vrijdag 27 april staan de stakers bij de aandeelhoudersvergadering van Gamma in hotel The Grand in Amsterdam.

Gamma Holding is een textielproducent met het hoofdkantoor in Helmond. Het heeft zon 160 vestigingen in 35 landen. Totaal zijn er ruim 9.300 werknemers. In Nederland zijn er vestigingen in Helmond en Heerhugowaard.
---