Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-248       |
|                                            |Arnhem|16 mei 2006    |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 16 MEI 2006

Gelderse impuls voor stationsomgevingen in Rivierenland (A3) Gedeputeerde Staten hebben vandaag ingestemd met voorstellen om voor 1,1 miljoen euro te investeren in de stationsomgevingen in het Rivierenland. Het gaat om het opnieuw inrichten en renoveren van stationsomgevingen aan de spoorlijn Tiel-Arnhem, voor zover gelegen in het Rivierenland. Maatregelen zijn het verbeteren van busstations, parkeerplaatsen en fietsenstallingen en een facelift voor de bestaande stations. Het Centrum Beeldende Kunst Gelderland neemt op verzoek van de provincie het initiatief om in die plannen toegepaste kunst en vormgeving te integreren. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeenten. Ten slotte worden de stations voorzien van goede, gedigitaliseerde informatie over toeristisch-recreatieve attracties en worden ze aangesloten op wandel- fiets- en kunstroutes. (zie ook apart persbericht)

Provincie helpt woningbouw Coberco met 2,5 ton (A5) Dankzij een provinciale bijdrage van 250.000 euro komt er schot in de woningbouwplannen op het voormalige Coberco-terrein in Arnhem. Doordat het project fors duurder uitvalt, dreigde de bouw van 300 woningen (waaronder 15-20% sociale koop) ernstige vertraging op te lopen. Onverwachte grondsaneringen, het behoud van cultuurhistorische elementen en de omlegging van riolen hebben een gat van ruim 461.000 euro geslagen in de bouwbegroting van de eigenaar van het project, gemeente Arnhem. Hierdoor lagen de plannen stil, maar die worden nu weer voortvarend.. (zie ook apart persbericht)

Geld voor MKZ-gebieden bijna besteed (C4) De acht miljoen die Rijk en provincie samen beschikbaar hadden voor door MKZ en vogelpest getroffen gebieden in Gelderland is nagenoeg helemaal besteed. In 2005 is bijna een half miljoen uitgegeven en ruim zes ton gereserveerd voor het project 'Groei en Krimp' Veluwe. De provincie financierde het NORT Rivierenland, bemiddeling in bijenbestuiving en een agrocorridor in het Rivierengebied. Het Rijk betaalde voor een voetveer, fietspad, pluimveemuseum en ommetjes in de IJsselvallei. (zie ook apart persbericht)

Voor acht miljoen aan reconstructieplannen goedgekeurd (C5) Voor de reconstructie van Gelderland is inmiddels voor ruim acht miljoen aan plannen goedgekeurd. Het Uitvoeringscontract reconstructie 2005/2006 is een ambitieus programma voor beter evenwicht tussen landbouw, wonen, werken, recreatie, natuur en landschap en er is in totaal 59 miljoen van Rijk, provincie en derden voor beschikbaar. Hoofddoelstellingen van de reconstructie zijn Flankerend beleid EHS (Ecologische Hoofdstructuur), waarin bedrijfsverplaatsingen en het terugdringen van verdroging centraal staan. Ook duurzame landbouw en het herstel van watersystemen en oevers zijn speerpunten. Uit de door GS vastgestelde tweede voortgangsrapportage blijkt dat projecten met het thema water en Flankerend beleid EHS volgens plan verlopen. Voor duurzame landbouw is echter nog ruimte voor meer aanmeldingen van projecten. Gedeputeerde Harry Keereweer roept regio's op om met ondersteuning van het programmabureau projecten voor duurzame landbouw in te dienen.

1,7 miljoen voor Gelders platteland (C8) Gedeputeerde Staten hebben besloten achttien aanvragers in totaal 1.691.159 euro subsidie toe te kennen. De aanvragers doen een beroep op het Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PUP), een regeling die gelden van de Europese Unie, het Rijk en de provincie voor gebiedsgerichte plattelandsontwikkeling verdeelt. Van de 1,7 miljoen komt 1 miljoen uit provinciale middelen. (zie ook apart persbericht)

Beschrijving kwaliteiten belangrijke Gelderse natuurgebieden en waardevolle landschappen nu definitief (C12) Gedeputeerde Staten hebben de Streekplanuitwerking "Kernkwaliteiten van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en van de Waardevolle Landschappen in Gelderland" nu definitief vastgesteld. Daarin is het advies van de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving meegenomen om de aantasting van de kernkwaliteiten van de EHS duidelijk te omschrijven. De provincie geeft met de uitwerking aan welke ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten aan de orde zijn in deze gebieden. Gemeenten en andere plannenmakers kunnen hiermee sneller en beter afwegen met welke kenmerken en kwaliteiten zij rekening moeten houden. Deze streekplanuitwerking levert geen nieuw beleid op, maar zorgt voor meer duidelijkheid. Buiten de EHS en waardevolle landschappen is de bemoeienis van de provincie met ecologische en landschappelijke kwaliteiten klein.

Streekplanuitwerking Groei en Krimp (C20) De ontwerp-Streekplanuitwerking Groei en Krimp is nodig om een goede uitvoering van de groei en krimp van verblijfsrecreatie op de Veluwe te bewerkstelligen. Naast spelregels is ook de begrenzing van de groei- en krimpgebieden in deze uitwerking opgenomen. Via een Strategische Milieubeoordeling (SMB) zijn de gevolgen voor het milieu van deze streekplanuitwerking in beeld gebracht. De ontwerp-SMB wordt volgens de wettelijke regels van 22 mei tot en met 3 juli ter inzage gelegd en gaat de inspraak in. De Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving (PCFL) zal op 16 juni de ontwerp-streekplanuitwerking en de ontwerp-SMB bespreken. Volgens planning zal het college van GS na verwerking van de inspraakreacties definitief de Streekplanuitwerking Groei en Krimp en de SMB in augustus vaststellen.

Gedeputeerde Staten hebben statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. Kwaliteit slib nabij bedrijventerrein De Kiefte-IV in Eibergen (A8) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.