Provincie Groningen

sfeer Toeristen waarderen rust, landschap en vriendelijke sfeer 16 mei 2006

Consumentenonderzoek Toerisme 2005 Noord-Nederland

Dag- en verblijfstoeristen waardeerden in 2005 Groningen, Fryslân en Drenthe vooral om de natuur, het landschap en de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Het gemiddelde rapportcijfer op deze onderdelen schommelt rond de acht. Toeristen vinden het in de drie provincies ook "gezellig, sfeervol en vriendelijk".

Deze hoge waardering blijkt uit een vorig jaar gehouden consumenten-onderzoek onder 3000 toeristen, in twaalf noordelijke vakantieregio's, gedurende het voor-, hoofd- en naseizoen. Het onderzoek wordt -eens in de drie jaar- in opdracht van de noordelijke provincies onder de naam Consumentenonderzoek Toerdata Noord uitgevoerd door het Instituut Service Management in Leeuwarden.

Uit het onderzoek blijkt dat het rapportcijfer voor de totale vakantie in de provincie Groningen een 7,8 bedraagt.
De belangrijkste motieven voor de verblijfstoeristen om Groningen te bezoeken zijn rust, fietsmogelijkheden en natuur. Het onderzoek geeft verder aan, dat 79% van de dagtoeristen die Groningen bezoeken, van buiten de eigen provincie komen. In Fryslân en Drenthe zijn deze percentage lager met respectievelijk 56% en 73%.

Wat betreft de verblijfstoeristen in Noord-Nederland komt 91% uit Nederland, 6% uit Duitsland, 2% uit België en 1% van elders. Van de verblijfstoeristen die Groningen bezoeken komt 92% van buiten de provincie Groningen. Ze komen vooral uit de provincies Zuid-Holland en Gelderland. In Drenthe ligt dit percentage op hetzelfde niveau. Vooral de Friezen brengen in hun eigen provincie hun vakantie door (26% van de toeristen komt uit Friesland zelf).

Vergelijking 2002
Wanneer het onderzoek wordt vergeleken met hetzelfde onderzoek dat gehouden is in 2002, dan blijkt dat de dagtoeristen in de provincie Groningen meer tevreden zijn dan 3 jaar geleden (nu 7,6 in 2002 een 7,4). Verder is opvallend, dat de bestedingen per dagbezoeker in vergelijking met 2002 zijn gestegen van 24 euro in 2002 naar 32 euro in 2005.

Ook de bestedingen van de verblijfstoerist vertonen een stijgende lijn. Zij gaven in 2005 per persoon per dag 41 euro uit (in 2002 was dit 36 euro). Dit beeld komt overeen met de trend die wordt gesignaleerd in de jaarlijkse onderzoeken "Toerisme in Cijfers" van Toerdata Noord. Volgens de laatst bekende gegevens (uit 2004) zijn de bestedingen van de dagtoeristen in Groningen gestegen tot 468 miljoen euro. Dit is een stijging van 2,4% t.o.v. 2003.

In 2002 scoorde onder de verblijfstoeristen binnen de provincie Groningen de regio Westerkwartier het hoogst (7,8) op de voet gevolgd door Oost-Groningen en Groningen/Haren (beide een 7,7) en Eemsmond met 7,4. In 2005 springen de regio's Westerkwartier en Oost-Groningen er bovenuit en krijgen een 8. Ter vergelijking; provincie Drenthe als geheel krijgt als gemiddelde een 8,1.

Informatievoorziening
Vakantieinformatie halen toeristen steeds meer van het internet, terwijl mond-tot-mond-reclame veruit de belangrijkste informatiebron is. Van de verblijfstoeristen geeft 15% aan via internet op het idee gekomen te zijn om Groningen te bezoeken.

Overige opvallendheden
Iets meer dan de helft van de ondervraagde toeristen in Noord-Nederland is tweeverdiener. De dagtoerist besteedt bij een gemiddeld verblijf van 6 dagen ongeveer 34 euro per dag en de verblijfstoerist 39 euro. Boottoeristen en hotelgasten geven 61 euro per dag uit en kampeerders het minste geld: 26 euro. In het naseizoen geven toeristen meer uit dan in het voor- en hoofdseizoen.

Ruim 60% van de toeristen geeft aan opnieuw Noord-Nederland te zullen bezoeken. Nieuw in vergelijking met eerdere onderzoeken is dat toeristen steeds meer gaan fietsen. Verder hebben toeristen vooral behoefte aan meer slechtweer-faciliteiten en betere attracties.

Publicaties
Info
Publicatie
Prijs
Bestel
Aantal
Download

Klik hier voor meer informatie

Consumentenonderzoek Toerisme 2005 Noord-Nederland

gratis


__
(595 kb)
Download gratis het document
Bestellen

Bestellen

16 mei 2006