HIVOS

Repression: internetvrijheid onder druk

Expression under Repression: internetvrijheid onder druk

Expression under Repression: internetvrijheid onder druk

Op 7 juni 2006 organiseert Hivos een seminar over de vrijheid van meningsuiting op het web, over censuur en over de verantwoordelijkheid van individuen en bedrijven hierbij. Creatief omgaan met overheidscontrole, hoe doe je dat? En welke kansen biedt de moderne technologie bij het omzeilen van censuur? Politici, vertegenwoordigers van ICT-bedrijven, journalisten en activisten uit binnen- en buitenland geven hun visie en gaan in debat. Onder de sprekers bevinden zich activisten uit Iran, Zimbabwe en China. Zij ondervinden dagelijks hoe het is om onder censuur te leven.

Expression under Repression is het vervolg op het seminar waarmee HIVOS tijdens de VN-top in Tunis (november 2005)?World Summit on the Information Society? (WSIS) wereldwijd aandacht vroeg voor vrijheid van meningsuiting op het web in repressieve samenlevingen. Tegenwerking van de Tunesische regering en de noodzaak van diplomatiek ingrijpen, maakten Expression under Repression tot een overtuigend voorbeeld van de noodzaak om de vrijheid van meningsuiting te bevechten en te bewaken. Ook in Nederland is vrije meningsuiting via het web, of eigenlijk de grenzen daarvan, regelmatig onderwerp van discussie.

PROGRAMMA
10.30?13.00 Masterclass Secure Communications Aan de hand van NGO-in-a-Box, een toolkit voor
niet-overheidsorganisaties, worden problemen met en oplossingen voor veilig en anoniem communiceren via e-mail, data en voice, inclusief encryptie, besproken. Sprekers zijn Dmitri Vitaliev en Wojtek Bogusz, beiden adviseur op het gebied van privacy en veiligheidstechonologie voor mensenrechtenactivisten en Stani Michiels, architect en kunstenaar.

13.30 uur Ontvangst en welkom deelnemers middagprogramma

14.00 uur De spanning tussen grondrechten en moderne technologie Inleiding door dagvoorzitter prof. mr. Hans Franken, hoogleraar recht en informatica Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer (CDA).

14.15 uur De ?achterkant? van censuur
Over overheidscensuur en de mogelijkheden van moderne technologie bij het omzeilen hiervan. Julien Pain, specialist internet en censuur, Reporters Sans Frontièrs.

14.45 uur De ?voorkant? van censuur
Over de vrijheid van meningsuiting in repressieve samenlevingen; wat merken burgers
en wat doen burgers? Garrie van Pinxteren, redacteur NOS Nieuws en voormalig correspondent NRC en Radio1 Journaal in China.

15. 15 uur Pauze

15.45 uur Expression under Repression
Onder voorzitterschap van Rindert de Groot, Coolpolitics, gaan sprekers en zaal met elkaar in discussie. Sprekers zijn:
-Taurai Maduna, informatiespecialist Hivos-partner Kubatana, Zimbabwe
-Hossein Derakhshan, weblogger en activist, Iran
-Jeff Ooi, weblogger en politiek commentator, Maleisië
-Simon Hania, technisch directeur XS4ALL

-Marc Duindam, directeur Google Benelux

-Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland
-Martijn van Dam, woordvoerder PvdA, lid Tweede Kamer
-Ijsbrand van Veelen, maker Tegenlicht-documentaire ?Google achter het scherm?

-Paul Maassen, programma manager ICT, Media en Kennisdeling, Hivos