Gemeente Leeuwarden


PAL GL: Vragen over arrestatie vreemdeling in Stadskantoor

Bron: PAL GroenLinks (16-05-2006)
Schriftelijke vragen over arrestatie vreemdeling in Stadskantoor Leeuwarden, 20 april 2006

Geacht college,

In het Stadskantoor probeert de gemeente een open en toegankelijk informatieloket te bieden voor al haar burgers. Uit betrouwbare bron vernemen wij dat op vrijdag 7 april j.l. een van die burgers, een 27 jarige man, zich met een vraag aan de balie in het Stadskantoor vervoegde, ter plekke is gearresteerd. Deze in Leeuwarden wonachtige vreemdeling werd door het dienstdoende personeel te kennen gegeven even te wachten. Ondertussen werd de vreemdelingenpolitie (IND) opgetrommeld en werd deze burger vervolgens geboeid afgevoerd. Na een week detentie in Leeuwarden verblijft betrokkene momenteel in vreemdelingen-bewaring in het vluchtelingen detentiecentrum te Tilburg.

De fractie van PALGroenLinks is van mening dat het Stadskantoor een veilige plek hoort te zijn voor ál de burgers. Naar onze mening is er de afspraak dat gemeente personeel niet actief meewerkt aan opsporings- en arrestatieactiviteiten van de IND. Dit is niet alleen lokaal een uitgangspunt. Ook landelijk is hierover momenteel discussie i.v.m. met het meewerken van gemeenteambtenaren aan het uitzetten van kinderen. Verder zijn arrestaties naar onze mening bepaald geen toonbeeld van wat wij ons voorstellen bij publieke dienstverlening.

De fractie van PAL GroenLinks heeft over deze zaak de volgende vragen:


1. Is het college op de hoogte van afspraken tussen de vreemdelingendienst (IND) en de gemeente over mogelijkheden tot meewerken aan arrestatie van vreemdelingen? Hoe luiden deze afspraken in het algemeen? Hoe luiden deze afspraken als het gaat om de samenwerking tussen de IND en dienstverlenend personeel in het Stadskantoor?

2. Aan de betrokken vreemdeling en zijn begeleider was meer dan een jaar geleden verzekerd dat hij zonder angst op het Stadskantoor kon komen. Er werd hem verzekerd dat het Stadskantoor niet samenwerkt met de politie. Hoe verklaart u dan bovenstaande gebeurtenis?

3. Onze vraag is of deze situaties zich vaker voordoen op het Stadskantoor en of wat het beleid van het balieteam in deze is?
4. Ander aanwezig publiek in het Stadskantoor dat getuige was van deze arrestatie schrok van deze gebeurtenis. Is het college met ons van mening dat dergelijke praktijken een negatieve indruk wekken bij bezoekers van ons Staskantoor en schadelijk zijn voor de publieke dienstverlening?

In afwachting op uw antwoorden,

namens de fractie PAL GroenLinks,

Gerben Hoogterp.