Ingezonden persbericht


Renkum heeft groenste collegeakkoord en ontvangt van de Gelderse Milieufederatie 'de groene trui'

Arnhem, 16 mei 2006

De burgerjury heeft geoordeeld: Renkum krijgt de prijs voor het Groenste Collegeakkoord. Ede eindigt op de tweede plaats en Nijmegen als derde. Op 17 mei om 10.15 wordt in Oosterbeek de prijs (een groene trui) uitgereikt aan wethouder Van Uitert van de gemeente Renkum. De algemene indruk van de collegeakkoorden, coalitieakkoorden -en programma's is niet zo positief: de aandacht voor natuur en milieu laat nogal wat te wensen over. Vijf Gelderse gemeenten (Ede, Lingewaal, Nijmegen, Over-Betuwe en Renkum) waren door de GMF genomineerd voor de titel 'Groenste Collegeakkoord van Gelderland'.

De gemeente Renkum is door de burgerjury, ingesteld door de Gelderse Milieufederatie (GMF), uitgeroepen tot gemeente met het meest groene Collegeakkoord van Gelderland. Op alle onderzochte natuur- en milieuthema's scoort Renkum: een voortvarende aanpak van de milieuhandhaving, een actief beleid om luchtverontreiniging tegen te gaan en een watervisie met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Door de brede scores op alle thema's heeft Renkum andere kanshebbers achter zich gelaten. Ede, Lingewaal, Nijmegen en Over-Betuwe behoorden ook tot de genomineerden. Deze gemeenten lieten op enkele thema's kansen liggen.

In het onderzoek zijn dertig gemeenten bekeken van wie op 1 mei een College- programma, Collegeakkoord, Coalitieprogramma of Coalitieakkoord bekend was. In totaal zijn in 43 Gelderse gemeenten gemeenteraadsverkiezingen gehouden (de Achterhoekse gemeenten hebben na de gemeentelijke herindeling al eerder gestemd).

De beoordeling geldt alleen de College- of Raadsprogramma (vaak ook coalitie-akkoorden genoemd). Het zegt dus nog niets over het daadwerkelijke beleid van alle gemeenten. Wel zegt het groene gehalte van de akkoorden iets over intenties en ambities van de gemeentebestuurders. In het algemeen zijn die ambities niet erg hoog. De aandacht voor natuur en milieu laat veel te wensen over.

De meeste gemeenten besteden weinig aandacht aan de diverse thema's, met uitzondering van het thema natuur en landschap. In een aantal gemeenten lijkt men juist bewust een tegengestelde richting uit te willen gaan. Daar krijgt het bedrijfsleven alle ruimte ook als dat ten koste gaat van natuur en milieu. Parkeernormen worden verruimd en milieuregels versoepeld.

De gemeenten die in hun akkoorden of programma's aandacht besteden aan luchtverontreiniging en lichthinder zijn op één hand te tellen. Dit is gezien de recente aandacht voor deze thema's verrassend. Gemeenten die scoren op het thema klimaatbeleid doen dat vooral met de intentie duurzaam bouwen principes toe te passen. Een enkeling geeft aan het gebruik van duurzame energie te stimuleren en af en toe komt energiebesparing aan de orde. Als het bevorderen van duurzame mobiliteit ook tot het klimaatbeleid gerekend wordt, wordt het beeld iets positiever. Diverse gemeenten geven aan het fiets- en OV-gebruik te willen verhogen.

Ook de belangrijke voorbeeldfunctie (zelf duurzaam inkopen bijvoorbeeld) die gemeenten vervullen voor burgers en bedrijfsleven op het gebied van natuur en milieu ontbreekt in de meeste gevallen.

De groenste vijf op een rij


1. Renkum (collegeakkoord, 16 punten): Op meerdere natuur- en milieubeleidsterreinen blijkt in Renkum het respect voor natuur en landschap. Het alom gewaardeerde groene karakter wenst men te behouden en vanuit toeristisch recreatief perspectief te gebruiken. Het waardevolle landschap van stuwwalhellingen, beekdalen en vergezichten moet zo veel mogelijk worden ontzien bij ruimtelijke ontwikkelingen. Ook vormt de Lokale Agenda 21 (duurzaamheid) het vertrekpunt voor het milieubeleid van Renkum. Daarnaast wordt veel aandacht besteedt aan duurzame mobiliteit, zoals de verbetering van het openbaar vervoer en de verbetering van de noord-zuid fietspaden in de gemeente.


2. Ede (Bestuursconvenant, 14 punten): Op meerdere milieuthema's weet Ede te scoren, vooral op natuur en landschap (stimuleren biologische landbouw, ondersteuning natuurontwikkeling en landschapsherstel) en klimaatbeleid, met een focus op het stimuleren van duurzame energie (naast windenergie en warmte krachtkoppeling, ook eigen productie van biobrandstoffen). Ook met het intensiveren van de afvalscheiding, de voortvarende aanpak van het Waterplan en de aandacht voor de fietsroutes en fietspaden zijn echter de nodige punten vergaard. Opvallend is ook dat aan het onderwerp duisternis serieuze aandacht besteed wordt.


3. Nijmegen (Coalitie-akkoord, 13 punten): Door de vele aandacht voor de versterking van het groen in en om de stad (Heumensoord, Ooypolder, laanstructuren, et cetera) is dit letterlijk een groen akkoord. Niet alleen vanuit milieu-oogpunt wordt een goede groenstructuur met loop- en fietsroutes bepleit, ook om gezondheidsredenen. Nijmegenaren moeten gezonder leven en daarom aangespoord meer te bewegen. Bij behoud en versterking van deze groenstructuren moeten we denken aan laanbeplantingen en aan meer groen op stenige plekken.

Helaas wordt naast het verbeteren van OV en fietsvoorzieningen (weer gratis maken van bewaakte stallingen), de auto ook meer ruimte gegeven (extra parkeergarages centrum). Al moet gezegd worden dat Nijmegen daarbij zijn nek uitsteekt om schone voertuigen goedkoper te laten parkeren. Op luchtkwaliteitsgebied blijft Nijmegen hoog inzetten. Men wil tot de top van Nederland blijven horen met de aanpak van ongezonde lucht. Nieuw en gedurfd daarbij is dat men ook de burger zelf wil aanspreken op zijn eigen verantwoordelijkheid. Het OV wil Nijmegen in de daluren gratis maken voor ouderen en minima. Dit is vooral een sociaal gebaar. Jammer is dat de afvalzak minder gaat kosten en iedereen meer afvalstoffenheffingen gaat of je nou veel of weinig afval maakt. Opvallend ten slotte is dat, ondanks het lijvige accoord (45 pagina's) met geen woord wordt gerept over tal van milieuthema's als klimaatbeleid (behoudens een opmerking over het stimuleren van duurzame energie), waterbeleid en duisternis. Hier heeft Nijmegen kansen laten liggen.


4. Lingewaal (Collegeprogramma, 12 punten): Lingewaal heeft veel aandacht voor het milieu. Dat zegt zij niet alleen. Lingewaal lijkt dat ook echt ten uitvoer te willen brengen. Maar liefst tien procent energiebesparing in de gemeentelijke gebouwen per vier jaar, stelt de gemeente zich ten doel. Bij het rioolbeheer wil de gemeente werken aan een gescheiden rioolstelsel, waarbij het hemelwater wordt afgekoppeld en er komt nog dit jaar een nieuw Milieubeleidsplan. Of het ten aanzien van handhaving van de regels blijft bij stoere praat ('geen pardon met achterblijvers'), of komt tot daadwerkelijke uitvoering is natuurlijk afwachten, maar voorlopig gaan we uit van de goede Lingewaalse intenties.

4. Over- Betuwe (Raadsprogramma, 12 punten): Over-Betuwe had op 1 mei nog geen College- maar Raadsprogramma (welke een oproep aan het College is voor de opstelling van een Collegeprogramma). Duurzaamheid wordt in zijn algemeenheid nagestreefd, maar komt het meest tot uiting in het beschermen van de contouren van het Park Overbetuwe en verhoging van het gebruik van OV en fiets.

Werkwijze

De 30 programma's of akkoorden zijn beoordeeld aan de hand van de 'Groene Verlanglijst' die de GMF zomer 2005 aan alle politieke partijen stuurde. De lijst bevat mogelijke gemeentelijke maatregelen op het gebied van: Luchtkwaliteit, Klimaatbeleid, Duisternis, Vergunningverlening en handhaving, Water, Natuur en Landschap. Ook andere thema's, zoals afvalbeleid, konden worden meegenomen bij de beoordeling. Deze vielen dan in een restcategorie. Per thema konden maximaal vijf punten worden gescoord, afhankelijk van of het onderwerp genoemd werd, of er financiële middelen aan waren gekoppeld, of het SMART was, hoe concreet het was en of het een eventuele bonus verdiende. De vijf gemeenten die door de GMF met de meeste punten zijn beoordeeld, zijn voorgelegd aan de vijfkoppige burgerjury die afzonderlijk de programma's of akkoorden hebben beoordeeld.

Achtergrond

http://www.geldersemilieufederatie.nl/nieuws.php?id=243 Vijf gemeenten genomineerd voor prijs groenste collegeakkoord

http://www.geldersemilieufederatie.nl/nieuws.php?id=219

GMF toetst collegeakkoorden op groene gehalte

Meer informatie voor de pers: Arthur Hofstad 06 18 82 49 89

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatieadviseur en Beleidsmedewerker Duurzame Energie Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026-3523740
tel. 06 48 96 44 78
e.van.kaathoven@geldersemilieufederatie.nl
Nog geen lid van onze gratis nieuwsbrief?
Meldt u dan nu aan op www.geldersemilieufederatie.nl