Socialistische Partij

Van Velzen start eigenhandig sanering Stort van Troost

16-05-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft vanmiddag op de aandeelhoudersvergadering van Shell een begin gemaakt met het saneren van een gifstort van Shell. Met actievoerders uit Dordrecht, Vlaardingen en Den Haag heeft ze vandaag namens duizenden mensen uit het hele land zakken vervuilde grond overhandigd aan het bedrijf. Shell liet in de jaren zeventig door een onderaannemer tonnen gif dumpen bij het kwetsbare natuurgebied de Biesbosch.

Van Velzen: "Ik wilde niet nog langer wachten en heb alvast een gedeelte van de stort afgegraven en hoop dat Shell zich houdt aan haar eigen reclameslogan `Waar u stopt gaan wij verder'." Shell zegde vandaag voor de zoveelste toe op de achtergrond de ontwikkelingen rond de sanering van de Stort van Troost te volgen en per stap te bekijken of ze een bijdrage zullen leveren. Van Velzen: "Dat is allemaal erg mager. Ik ben vandaag weer niet overtuigd van de oprechte maatschappelijke betrokkenheid van Shell."

Uit onderzoek uitgevoerd door Royal Haskoning blijkt dat de Stort van Troost nu al op kleine schaal lekt. De gemeente Dordrecht heeft zich daarom voorgenomen om de stort voorlopig jaarlijks te monitoren, maar kan om financiële redenen pas ingrijpen op het moment dat gifstoffen echt schadelijk worden voor de omgeving. "Dat Shell zich nu nog steeds op de achtergrond houdt is echt onverantwoord," aldus Van Velzen. "Het is onacceptabel dat Shell de gemeente Dordrecht opzadelt met zo'n tikkende tijdbom."

De actie van vanmiddag past in een reeks ludieke protesten van de SP. Al sinds 1999 wijst de SP er op dat Shell de troep moet opruimen. Desondanks weigerden veel aandeelhouders de uitgedeelde flyers in ontvangst ten nemen. Van Velzen: "Het is toch triest om te zien hoe arrogant die aandeelhouders reageren. Het zou goed zijn als meer maatschappelijke organisaties aandelen Shell gaan kopen, zodat we het bedrijf van binnenuit tot inkeer kunnen brengen." Zie ook:
* Stort van Troost: retour afzender!