Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 16 mei 2006

RAPPORT UITVOERINGSTOETS WET INBURGERING AANGEBODEN AAN TWEEDE KAMER

De Tweede Kamer heeft op 16 mei 2006 de risicoanalyse met betrekking tot de uitvoering van het voorstel voor de Wet inburgering aangeboden gekregen.

Aanleiding voor het rapport was een onafhankelijke uitvoeringstoets te houden over de invoering van de (voorgenomen) wet inburgering in de vorm van een risicoanalyse.
Het Presidium van de Tweede Kamer heeft deze toets laten uitvoeren door Bestuur & Management Consultants (BMC) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens de onderzoekers is het wezenlijke uitvoeringsrisico de onduidelijkheid hoe een aantal essentiële zaken geregeld worden in de ministeriele regeling. De toekomstige regeling moet er snel komen en helderheid gaan verschaffen over een aantal essentiële uitvoeringsaspecten. Zo zijn exameneisen en kwaliteitsgaranties nog niet ingevuld. Daarnaast schuilt er een groot uitvoeringsrisico in de nog te bouwen ICT-systemen en realisatie van de gegevensuitwisseling tussen verschillende uitvoeringsinstanties (gemeenten, belastingdienst, IND, UWV, CWI).
Tijdige en duidelijke informatieverstrekking is volgens de onderzoekers een noodzakelijke voorwaarde om de invoering soepel te laten verlopen.