SYMANTEC BEVEILIGT EN BEHEERT INSTANT MESSAGING VOOR BEDRIJVEN

Symantec

Symantec IM Manager 8.0 biedt bescherming tegen interne en externe dreigingen, en houdt toezicht op de handhaving van IT-beleidsregels en overheidsvoorschriften

Leiden, 16 mei 2006 -

Symantec introduceert Symantec IM Manager 8.0, de beheeroplossing voor beveiligde instant messaging (IM) en realtime communicatie (RTC). Met deze nieuwe oplossing houden bedrijven grip op het gebruik van publieke IM-diensten en RTC-bedrijfsplatforms en kunnen ze het gebruik afstemmen op wettelijke en bedrijfsgebonden voorschriften. Symantec IM Manager is een essentieel onderdeel van Symantec's Enterprise Messaging Management oplossingen.

De beveiliging van instant messaging: een nieuwe strategische uitdaging voor bedrijven
IDC schat dat het zakelijke IM-gebruik zal toenemen van 40 miljoen gebruikers vandaag tot 140 miljoen gebruikers in 2009. Daarmee is IM het snelst groeiende communicatiemedium aller tijden. De IT-beheerder is niet altijd in staat de beveiligings- en beheeroplossingen adequaat af te stemmen op deze snelle en omvangrijke groei, en dit opent nieuwe deuren voor kwaadaardige code. Tot op heden werd het IM-gebruik in de meeste bedrijven niet gecontroleerd en beveiligd, maar via één geïnfecteerde computer kunnen virussen, wormen en spyware zich razendsnel verspreiden binnen de bedrijfsomgeving. Het realtime karakter van IM, in combinatie met aanvallen op basis van social-engineeringtechnieken, maken IM-dreigingen erg destructief en ze kunnen de infrastructuur aanzienlijke schade toebrengen.

Volgens het meest recente Symantec Internet Security Threat Report (7 maart 2006) manifesteerde kwaadaardige code zich in de tweede helft van 2005 op de drie grote IM-netwerken hoofdzakelijk als wormvirus: dit betrof maar liefst 91 procent van alle kwaadaardige IM-gerelateerde code in deze periode de tweede helft van 2005. Nader onderzoek laat zien dat in 2005 ruim 2.400 unieke IM- en P2P-dreigingen (peer-to-peer) werden ontdekt, een schrikbarende stijging van 1.700 procent ten opzichte van 2004. URL-georiënteerde gebaseerde wormen vormden het leeuwendeel van deze dreigingen, maar de toename van phishing-aanvallen via IM en geavanceerdere malware geven het risicoprofiel een zeer complex karakter. En gezien de hoge verspreidingssnelheid bij een IM-dreiging lopen de schadeposten voor een bedrijf soms niet per uur maar per minuut op.

Symantec IM Manager 8.0: Symantec's antwoord om instant messaging efficiënt te beveiligen en te beheren
De ingrijpende gevolgen die IM heeft voor de communicatie en samenwerking tussen medewerkers biedt niettemin belangrijke zakelijke voordelen, in weerwil van het risicoprofiel. Het is dan ook noodzakelijk dat de berichtsystemen en data van bedrijven direct toegankelijk en tegelijkertijd goed beveiligd zijn. Symantec IM Manager 8.0 biedt krachtige proactieve bescherming en rekent effectief af met dreigingen, en beveiligt de realtime communicatiestructuur tegen externe aanvallen in de vorm van wormen, spam, virussen, phishing en andere ongewenste content. Symantec IM Manager 8.0 is het enige gedragsgeoriënteerde bewakingssysteem dat zicht houdt op onregelmatigheden binnen het netwerk. Het systeem smoort IM-dreigingen in de kiem en benut tevens de capaciteiten van de grootste wereldwijde realtime gemeenschap bij het identificeren en valideren van de meest recente IM-dreigingen.

Symantec IM Manager 8.0 biedt de klant tevens innovatieve instrumenten voor fijnmazig beleidsbeheer voor alle aspecten van IM- en RTC-communicatie, met inbegrip van gedeelde applicaties, gedeelde bestanden, geluid en beeld. Het pakket biedt solide ondersteuning voor alle grote publieke IM-netwerken en bedrijfsplatforms, zoals AOL Instant Messenger, GoogleTalk, MSN Messenger en Yahoo! Messenger, maar ook voor bedrijfsgerichte IM-systemen als Microsoft Live Communications Server, IBM/Lotus Sametime en Jabber. Uitgebreide voor van intern en extern IM-gebruik, zoals routering van interne berichten, pattern-matching voor regelmatig voorkomende uitdrukkingen, en realtime gebruikersbewaking beschermen bedrijven tegen het verlies van gevoelige informatie en intellectuele eigendommen via IM.

Hiernaast biedt Symantec IM Manager 8.0 een volledig geïntegreerde archiveringsfunctionaliteit voor beheer en compliance, bedoeld voor het opleggen van bedrijfsvoorschriften, human resources, beheer van juridische risico's en eisen voor handhaving van de regelgeving, zoals SEC (Security and Exchange Commission), NASD (National Association for Securities Dealers), Sarbanes Oxley en Gramm Leach Bliley. Symantec IM Manager 8.0 kan worden geconfigureerd voor integratie met Symantec Enterprise Vault, een archiveringsoplossing voor e-mailcompliance, tevens belangrijk onderdeel van Symantec Enterprise Messaging Management.

Symantec Enterprise Messaging Management
Symantec is het eerste bedrijf dat volledige end-to-end Enterprise Messaging Management-functionaliteiten biedt om data en berichtsystemen te beveiligen en hun directe beschikbaarheid te garanderen. Symantec Enterprise Messaging Management biedt toonaangevende producten en diensten die speciaal zijn ontwikkeld voor het elimineren van onnodige kosten door vermindering van de hoeveelheid ongewenste spam, door het onschadelijk maken van virussen en wormen, door geautomatiseerd beheer van de levenscyclus van oudere berichten middels archivering, en door bevordering van een duurzame, foutbestendige communicatie-infrastructuur bij de klant.

Beschikbaarheid
Symantec IM Manager 8.0 is per direct beschikbaar in de Benelux. Organisaties die op zoek zijn naar een reseller of distributeur in hun regio kunnen kijken op:
https://partnernet.symantec.com/internet/locator/Locator01.asp.
---

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in oplossingen voor bedrijven en particulieren op het gebied van de beveiliging, beschikbaarheid en integriteit van informatie. Naast het hoofdkantoor in Cupertino, Californië, beschikt het bedrijf over vestigingen in ruim 40 landen. Meer informatie is te vinden op de website: www.symantec.nl