Gemeente Arnhem

TROUWEN IN ARNHEM NU OVERAL MOGELIJK (16-05-2006) Vanaf half juli is het mogelijk om overal in Arnhem te trouwen. Als een bruidspaar thuis of op een andere locatie naar keuze wil trouwen, kan dit bij de gemeente aangevraagd worden. Na een toets op geschiktheid wordt deze locatie eenmalig als huis der gemeente aangewezen.

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van trouwen. De introductie van de partnerschapsregistratie en het openstellen van het huwelijk voor personen van een gelijk geslacht zijn daar bekende voorbeelden van. Ook blijkt er steeds meer behoefte te zijn om het huwelijk een persoonlijke tint te geven. Arnhem had in 2003 de primeur in Nederland om als bruidspaar door een eigen ambtenaar burgerlijke stand getrouwd te worden, zoals een vriend(in) of familielid. Nu wordt het dus ook mogelijk om de plek van trouwen zelf uit te kiezen. Deze eigen plek geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.

De locatie wordt onder andere getoetst op de toegankelijkheid van de locatie en de mogelijkheid voor de trouwambtenaar om zijn werk te kunnen doen. Ook mag de locatie niet in strijd zijn met de goede zeden en moet het voldoen aan de eisen van openbare orde.

Overigens zijn er in Arnhem al enkele plekken in de stad, behalve het Stadhuis, aangewezen als trouwlocatie. Dit zijn onder andere de Witte Villa in Park Sonsbeek en de toren van de Eusebiuskerk.