Cold Turkey Press - Underground in Rotterdam 1970-1976

Historisch museum rotterdam

Cold Turkey Press
Rotterdamse vertegenwoordiger van de counterculture 1970-1976 16 mei t/m 16 juli 2006

Tussen 1970 en 1976 was de Rotterdamse Cold Turkey Press een belangrijke component van de nationale en internationale counterculture. Auteurs als Charles Bukowski, William Burroughs en Allen Ginsberg kregen hun eerste Nederlandse vertaling bij deze underground press aan de Schietbaanlaan. Met Engelstalige uitgaven en een LP met poëzie van de Beat Generation kreeg Cold Turkey ook internationaal veel aanzien. In Museum Het Schielandshuis is van 16 mei tot en met 16 juli 2006 nog eenmaal een kleine selectie uit het archiefmateriaal te zien voor het naar de bibliotheek van de University of Michigan zal worden verscheept.

Bellaart
De eerste uitgave van Cold Turkey, Dronken mirakels en andere offers van Charles Bukowski, was nog een gezamenlijk initiatief van de Rotterdamse kunstenaars Gerard Bellaart, Hans Wap, Kees Spermon, en Evert Maliangkay. Alle volgende uitgaven werden door Gerard Bellaart verzorgd. Hij selecteerde niet alleen de poëzie en proza maar nam ook de vormgeving, distributie, fondswerving en in sommige gevallen de vertaling voor zijn rekening. In Rotterdam werkte De Cold Turkey Press onder andere samen met de Rotterdamse Kunststichting en Poetry International.

heruitgave op CD
In 1972 stelde Bellaart met Carl Weissner, een Duitser uit de internationale underground scene, een lp samen met voordrachten van Allen Ginsberg, Ed Sanders, en John Giorno. Cold Turkey Press brengt in samenwerking met de Rotterdamse Sea Urchin Editions deze opnames opnieuw op CD uit. Daarnaast wordt een CD uitgebracht met een niet eerder gepubliceerde opname van een gesprek tussen William Burroughs, Allen Ginsberg, en George Dowden uit 1973. Bij de opening in Museum Het Schielandshuis op 14 mei worden beide CD's gepresenteerd.

verzamelobjecten
De fondslijst van Cold Turkey Press telt eerste Nederlandse vertalingen van auteurs als William Burroughs, Allen Ginsberg, F.G Lorca, Blaise Cendrars, en Cesar Vallejo. Met eerste Engelstalige uitgaven van werken van Ezra Pound, Ira Cohen, Heathcote Williams, en Sinclair Beiles maakte Cold turkey Press ook internationaal naam. Een aantal van de in kleine oplage gedrukte en vaak met de hand vervaardigde uitgaven zijn tegenwoordig gezochte verzamelobjecten. Het Cold Turkey archief met manuscripten, tijdschriften, correspondenties en kunstenaarsuitgaven geeft een breed inzicht in de rol van kleine uitgeverijen in de counterculture. Het archief is onlangs aangekocht voor de Labadie Collection van de University of Michigan en is nog een laatste keer in Rotterdam te zien.


Noot voor de redactie,