Stichting Bouw Research

Dag van de Bouwkunde

te Culemborg


dinsdag 16 mei 2006

Een bouwproject heeft tegenwoordig veel voeten in de aarde. Gemeentelijke regelgeving, aangescherpte eisen op het gebied van milieu en energie, het gebruik van innovatieve materialen, maatwerk voor bewoners... Het nieuwe bouwen is een totaalconcept waarbij alle onderdelen perfect op elkaar moeten aansluiten. Het gaat allang niet meer alleen om technisch inzicht. Organisatorische kwaliteiten en gevoel voor marketing spelen een even belangrijke rol. Hoe kan het onderwijs daarop inspelen? Dat vertellen wij u graag op 16 mei tijdens de Dag van de Bouwkunde. Een middag vol belangrijke informatie. Dat mag u niet missen. Schrijf u uiterlijk 8 mei hier in.

Ervaar zelf het nieuwe bouwen!
De Dag van de Bouwkunde wordt gehouden in UnieFacet te Culemborg. Een passender locatie is haast niet denkbaar! Met de meterslange glaswanden, uitgekiende lichtsystemen en de speciale luchtbehandeling is UnieFacet een toonbeeld van duurzaam en innovatief bouwen. Een kijkje is zeker de moeite waard.

Programma
13:30 uur ontvangst
13:45 uur Welkomstwoord door SBR en ThiemeMeulenhoff 14:00 uur Lezing: Ger van der Zanden
14:45 uur Lezing: Harry Nieman
15:30 uur Koffiepauze
15:45 uur Samenvatting presentaties en introductie discussie 16:00 uur Discussie
17:00 uur Afsluitende borrel

Achtergrondinformatie sprekers

Guus Pieters, SBR
Guus Pieters is Projectmanager bij de SBR. SBR verzamelt kennis en informatie die bouwpartners nodig hebben in hun dagelijks werk. Theoretisch goed onderbouwd en praktisch toepasbaar.

Ad in den Haak, ThiemeMeulenhoff
Ad in den Haak is uitgever Bouwkunde bij ThiemeMeulenhoff. ThiemeMeulenhoff is een educatieve uitgeverij. De bundeling van kennis op het gebied van bouwkunde, onderwijs en uitgeven maakt ThiemeMeulenhoff marktleider in het Bouwkunde onderwijs.

Ger van der Zanden, Slimbouwen®
Stichting Slimbouwen® gaat over een vernieuwd bouwproces, de technologie die dat faciliteert en met name ook over het structureel verbeteren van de duurzaamheid van de bouw. Slimbouwen® is een visie, een gedachtegoed, maar absoluut geen bouwsysteem. A+ is een adviesbureau dat bedrijven en overheden op het gebied van bouwinnovatie en energie adviseert. De Slimbouwen® visie, zoals die door A+ wordt gepresenteerd, kan een vertrekpunt zijn voor een nieuwe samenhangende projectontwikkelingsgolf.

Harry Nieman
Drs. ing. Harry Nieman is docent Bouwfysica en directeur van Adviesbureau Nieman, een ingenieursbureau voor kwaliteitszorg en bouwfysica. Harry Nieman pleit voor een integrale aanpak in het onderwijs met conceptueel denken als sleutelwoord. Uit ervaring weet Nieman dat de praktijk binnen de bouwfysica lastig te vertalen is in leermiddelen. Het gaat erom dat studenten de wensen van de klant zo goed mogelijk weten vast te leggen en deze om kunnen werken naar een programma van eisen. Het enige wat je als onderwijsinstelling kunt doen, is zorgen dat dergelijke ontwikkelingsprocessen goed beschreven staan en kennis beschikbaar stellen. Hij zal u hiervoor waardevolle en praktische handreikingen geven.

Discussie
Na afloop van de lezingen gaan wij graag met u de discussie aan.
* Hoe ziet u het nieuwe bouwen?

* Welke competenties moet een bouwkunde-student hebben?
* Hoe verwerkt u recente innovaties in uw lesprogramma?
* Waar heeft u als docent behoefte aan?

* Hoe kunnen wij daarop inspelen?
Laat het ons, de mensen uit de praktijk en uw collega-docenten weten!

U komt toch ook?
Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn op deze informatieve middag. Het programma start om 13:30 uur. Meer informatie over de sprekers en de invulling van het programma vindt u in de bijlage. U kunt zich hier tot en met 8 mei 2006 inschrijven.

Meer informatie
De Dag van de Bouwkunde is een samenwerkingsverband van ThiemeMeulenhoff en de SBR en heeft als doel: 1. een brug te slaan tussen de beroepspraktijk en het bouwkunde onderwijs 2. de bouwkunde docent op de hoogte te brengen van initiatieven ten aanzien van innovatie in de bouw.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Lisette Niesink, (030) 239 21 94 of l.niesink@thiememeulenhoff.nl.