NEN


Symposium Introductie Eurocodes in Nederland

Delft - Alle Europese landen gaan over op een nieuw stelsel met bouwconstructievoorschriften: de Eurocodes. Dit jaar komen de delen beschikbaar voor het construeren van gebouwen. De veranderingen worden gepresenteerd op het symposium 'Introductie Eurocodes in Nederland' op dinsdagmiddag 16 mei in het CineMec complex in Ede.

De Eurocodes zijn uitgewerkt in negen hoofdgroepen en een overkoepelende norm met grondslagen. De hoofdgroepen bevatten elk meerdere normdelen, waarmee de totale Eurocodefamilie uiteindelijk 58 normdelen zal omvatten. Het symposium focust op de eerste fase, die de 22 delen omvat die nodig zijn voor het construeren van gebouwen. Deze zijn begin 2007 gereed voor toepassing in Nederland. In 2007 worden deze delen naar verwachting aangewezen in het Bouwbesluit. Totdat de TGB-normen zijn ingetrokken (2010) zijn deze delen optioneel.

De tweede fase omvat de delen voor bruggenbouw (gereed begin 2008), de derde fase de delen voor gespecialiseerde constructies als kranen, torens, masten, pijpleidingen en silo's. De Eurocodes geven ook een belangrijke impuls aan de werking van de Richtlijn Bouwproducten, omdat ze de constructieve toepassing van bouwproducten en prefab systemen in heel Europa uniform regelen.

Het symposium biedt informatie over de achtergronden, hoe en wanneer de invoering van de Eurocodes plaatsvindt, welke technische veranderingen dit met zich meebrengt en wat het belang van de Eurocodes is in het Europese en zelfs wereldwijde speelveld.

Het symposium wijst ook de weg naar de komende cursustrajecten, en naar andere hulpmiddelen bij de overgang naar de Eurocodes. De informatie op het symposium is ook bestemd voor anderen dan de echte specialisten als constructeurs, constructie-adviseurs en toetsers van bouwconstructies. Ook voor bijvoorbeeld bouwbedrijven, grote opdrachtgevers, architecten en adviseurs in het bouwproces kan het zinvol zijn om in grote lijnen kennis te nemen van het tijdpad en de gevolgen van deze overgang.