Stichting Bouw Research

SBR

SBR organiseert DakenVisiebijeenkomst over klimaatscheidende membraanconstructies

Op dinsdag 16 mei is SBR organisator van een DakenVisie-bijeenkomst over klimaatscheidende membraanconstructies. Het gebruik van computervisualisaties maken vloeiende gebouwvormen mogelijk. Membraanconstructies kunnen toegepast worden om vloeiende gebouwvormen in de praktijk te bouwen. Er is echter nog weinig bekend over de klimaatscheidende functies die deze innovatieve daken kunnen vervullen. Daarom organiseert SBR in het kader van DakenVisie, hierover op 16 mei een bijeenkomst in het Nederlands Architectuur instituut (NAi ) in Rotterdam.

Geavanceerde ontwerp- en visualisatiesoftware in combinatie met nieuwe materialen en andere productietechnieken verruimen de mogelijkheden van architecten om met daken de esthetische waarde van gebouwen te vergroten. Het onderscheid tussen gevel en dak valt steeds meer weg. Daken fungeren als 'vijfde gevel', gevels lopen door in daken. Ook ontstaan nieuwe mengvormen van platte en hellende daken. Door die ontwikkelingen toont de bouw steeds meer belangstelling voor materialen die sterk en tegelijkertijd licht zijn. Constructies van bijvoorbeeld textiel en kunststof winnen terrein. In die ontwikkeling past ook de opmars van membraandaken. Deze daken werden tot voor kort gebruikt in situaties waarin geen bijzondere bouwfysische prestaties vereist waren (luifels, paviljoens etc.). De vernieuwingen op het gebied van membraantechniek maken het echter ook mogelijk om membraandaken in te zetten voor hoogwaardige klimaatscheidende functies.

Voorbeeldproject in Maassluis

Tijdens deze middag worden membraandaken vanuit verschillende invalshoeken behandeld. Er is aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van computerarchitectuur. Naast de architectonische mogelijkheden van membraanconstructies komen ook de meer praktische bouwfysische en materiaaltechnische aandachtspunten aan de orde, zoals de thermische en akoestische aspecten en brandveiligheid. Om de mogelijkheden te illustreren is er een praktijkcase aan de hand van een voorbeeldproject, de nieuwe Rooms-Katholieke kerk in Maassluis. De bijeenkomst informeert over nieuwe constructiemethoden, materialen en productietechnieken. Sprekers zijn Prof. Fons Verheijen (TU Delft/VVKH Architecten), ir. Rogier Houtman (Tentech BV), ir. Mari Baauw (Royal Haskoning Architecten), ir. Frans Paap (TNO Bouw en Ondergrond) en ing. Gertjan Verbaan (DGMR Adviseurs) Klik hier voor het programma.

De bijeenkomst begint om 13.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel.


----------------