Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Eerste ceremonie naturalisatie in Hoogezand-Sappemeer (09 mei 2006)

Nieuwe Nederlanders ontvangen in Hoogezand-Sappemeer voortaan hun paspoort en mogelijk vanaf 1 oktober 2006 ook het Nederlanderschap zelf tijdens een officiële openbare bijeenkomst.

Op dinsdag 16 mei 2006 om 15.30 uur vindt de eerste bijeenkomst plaats in het gemeentehuis in Hoogezand. Burgemeester Mirjam Salet zal dan mevrouw Lourdes Nacario en haar twee kinderen officieel het paspoort overhandigen in aanwezigheid van vrienden en familie.

Officieel zijn gemeenten in Nederland verplicht sinds 1 januari 2006 bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit tijdens een verplichte ceremonie aandacht te schenken aan het Nederlanderschap, de rechten en plichten die daaraan verbonden zijn en het meest zichtbare aspect van de naturalisatie, de overhandiging van een Nederlands paspoort of een identiteitskaart. Nog weinig gemeenten hebben daar al invulling aan gegeven. Zover de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft kunnen nagaan is dit de eerste ceremonie in Noord-Nederland. Meerdere gemeenten hebben al informatie opgevraagd hoe Hoogezand-Sappemeer deze ceremonie vormgeeft.

Achtergrond

In 2005 heeft het parlement ingestemd met het instellen van een pakket aan maatregelen om het verkrijgen van het Nederlanderschap op een passende manier te markeren. Nationale en lokale ceremoniedagen vormen daar een belangrijk onderdeel van. De vorm waarin de lokale ceremoniën plaatsvinden is vrij. Hoogezand-Sappemeer heeft er voor gekozen om dat tijdens een sobere bijeenkomst te doen waarbij de burgemeester de nieuwe Nederlanders toespreekt en hen het paspoort zal overhandigen. Naar verwachting zal per 1 oktober 2006 ook het Nederlanderschap zelf (een zogenoemd `Koninklijk Besluit') pas van kracht worden tijdens een vergelijkbare ceremonie. Nu ontvangen nieuwe Nederlanders dat besluit nog per post op hun woonadres.

Mevrouw Nacario (34) is sinds 8 augustus 2000 in Nederland en werkt nu als stagiaire bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Per 6 juni zal zij elders een baan aanvaarden.