Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 16 MEI 14.00 UUR

PERSBERICHT

Hoofddorp / Leidschendam, 16 mei 2006

Winkeliers willen basis-CAO

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft vandaag tijdens de presentatie van het jaarverslag 2005 laten weten dat CAO's moeten worden vereenvoudigd en gemoderniseerd om de werkgelegenheid van de Nederlandse detailhandel op peil te houden.

De RND roept op tot een ingrijpende modernisering van CAO's. De winkeliers willen CAO's op hoofdlijnen afsluiten met de vakbonden. Dergelijke CAO's moeten de basis vormen voor nadere invulling van arbeidsvoorwaarden met ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen van winkelbedrijven. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor maatwerk en flexibiliteit per onderneming, waarvan werknemers én werkgevers kunnen profiteren.

Winkels moeten steeds sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor versterken zij hun concurrentiekracht ten opzichte van nieuwe toetreders (internetverkopen) op de markt. Bestaande afspraken in CAO's belemmeren te vaak dat adequaat kan worden overgestapt naar nieuwe business. Hierdoor verliezen ondernemingen kostbare tijd om hun kostenstructuur in overeenstemming te brengen met de markt waarin zij moeten opereren. Dit heeft nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid omdat het tempo van de veranderingen niet kan worden bijgehouden.

Een basis-CAO voor ondernemingen en branches in de detailhandel (700.000 medewerkers en 100.000 winkels) moet een aantal zaken goed regelen. Gedacht wordt hierbij aan regelingen rond de oudedagsvoorziening, regelingen rond arbeids(on)geschiktheid in combinatie met arbozorg op maat, inkomen en invoering van jaarurenmodellen of bandbreedtemodellen.

De RND vindt dat nieuwe arbeidsverhoudingen gebaseerd moeten zijn op de steeds groter wordende eigen verantwoordelijkheid van werknemers. De roep om moderne CAO's, waarin niet alles rigide, centraal en in detail is vastgelegd, wordt steeds vaker van de kant van winkelmedewerkers gehoord.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht