Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 16 MEI 14.00 UUR

PERSBERICHT

Hoofddorp / Leidschendam, 16 mei 2006

Winkeliers overhandigen Schaap met vijf poten aan Agnes Jongerius

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft vandaag tijdens de presentatie van het RND Jaarverslag 2005 de prijs 'Het schaap met de vijf poten' uitgereikt aan Agnes Jongerius, de voorzitter van de Vakcentrale FNV.

'Het schaap met de vijf poten' wordt uitgereikt aan personen met een bijzondere verdienste voor de Nederlandse economie en de detailhandel.

Nederland wordt steeds vaker geconfronteerd met concurrentie, binnen en buiten Europa. Veelal is het in Nederland de vakbeweging die voor rust en goede arbeidsverhoudingen kan zorgen. En daarmee een belangrijke pilaar kan zijn onder het goed functioneren van de economie.

Niet in de laatste plaats is de RND verheugd over de inzet van Agnes Jongerius in de politieke arena en de media. Haar vurig pleidooi in 2005 voor koopkrachtherstel heeft onmiskenbaar bijgedragen aan het herstel van de binnenlandse bestedingen en het opleven van de Nederlandse economie in 2006.

Het is voor het eerst dat de RND 'Het Schaap met de vijf poten' aan een vertegenwoordiger van de vakbeweging uitreikt. Tot nu toe ontvingen ministers, staatssecretarissen en voorzitters van bijvoorbeeld werkgevers-, vervoers- en milieuorganisaties de prijs. In 2000 werd het laatste schaap aan Guido van Woerkom van de ANWB uitgereikt, vanwege zijn inzet op het gebied van de bereikbaarheid en mobiliteit en het belang daarbij voor de economie.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.