Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

Toespraak van drs. P.E. Hamming, voorzitter van de Raad Nederlandse Detailhandel, ter gelegenheid van de presentatie van het jaarverslag 2005 op 16 mei 2006 in Hotel Schiphol A4 te Hoofddorp

Dames en heren, van harte welkom.

U zag Henk Kok net in de film, maar wij moeten het vanmiddag zonder onze RND-directeur doen. Gezondheid gaat boven alles en dat geldt ook voor Henk. Hij is druk aan het revalideren, na hartklachten medio april, wij hopen dat hij binnenkort weer van de partij is. U moet de hartelijke groeten van Henk hebben!

Nog 24 dagen, dan is het zover. Op 9 juni start het WK voetbal. Gelukkig doen we in 2006 weer mee met het WK voetbal. Want toeval of niet, vrijwel direct na onze afwezigheid in 2002 bij het WK in Zuid Korea en Japan is Nederland in een diep economisch dal terechtgekomen. De recessie begon zes maanden na de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Het afgelopen 2005 was voor de detailhandel een `slecht' jaar. De haperende economie, malaise in branches en een sterke focus op kosten zorgden voor harde concurrentie tussen winkels en voor veel concrete acties voor het bureau van de RND.
Medio mei 2006 kunnen we echter vaststellen dat we de opgaande lijn in Nederland eindelijk weer te pakken hebben. Geen 10% economische groei in 2005 zoals in China, of 4,8% in het eerste kwartaal van 2006 in Amerika. Ook geen 3% in 2005 zoals in Japan.

---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

Onze economie is in 2005 `slechts' met 0,5% gegroeid. Maar de verwachte 2,7% groei voor 2006 is een geweldige opsteker. Niet alleen de aantrekkende wereldeconomie, maar ook de binnenlandse bestedingen, waar de detailhandel het van moet hebben, zorgen voor optimisme en geven de Nederlandse detailhandel weer een belangrijke impuls.

De RND is onafhankelijk en wordt gefinancierd door de contributie en met steun van de aangesloten leden. Dat maakt dat de RND de afgelopen jaren voluit kon gaan bij het behartigen van de gezamenlijke belangen. Soms stond de RND op gevoelige tenen, maar de beloning was een flink aantal concrete resultaten voor de aangesloten ondernemingen. Veel nieuwe leden en zeker niet in de laatste plaats erkenning bij de politiek. Erkenning voor de sector detailhandel die centraal in de samenleving staat, die iedere week de Nederlandse bevolking op bezoek krijgt en die meer dan 700.000 mensen een goede baan biedt.

Januari 2005 begon met een opvallend initiatief vanuit de centraal geleide bedrijven in de wonenbranche. De Vereniging van Grootwinkelbedrijven in de Wonenbranche (VGW) werd binnen de RND opgericht. Er was een groeiend gevoel van onvrede over de positie van deze belangrijke groep binnen de wonenbranche ontstaan. Tot de verbeelding sprekende winkelformules sloten zich in hoog tempo aan bij deze nieuwe vereniging.

In april gaven de product- en bedrijfschappen, na een opdracht van de overheid, het startschot voor een omvangrijke en kostbare campagne met als doel: lijfsbehoud en rechtvaardiging. Wij zijn benieuwd naar het
---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

standpunt van de Regering dat 19 mei aanstaande wordt besproken. Vóór de zomer van 2006 staat de PBO op de agenda van de Tweede Kamer.
De RND heeft zijn standpunt duidelijk gemaakt: zonder draagvlak geen verplichte heffingen! Maar ook: wie betaalt bepaalt. En dat zijn de ondernemers.

Er werd in 2005 veel tijd besteed aan de evaluatie van de Winkeltijdenwet. Uit de evaluatie komt naar voren dat er discussie is over de koopzondag. Belangrijk aandachtspunt is het verbeteren van de communicatie naar consumenten: wanneer is de winkel open op zondag. Maar ook het beperken van de oneerlijke concurrentie voor winkeliers bij toepassing van het toeristische regiem.
Daarnaast claimen vooral de grote gemeenten (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Almere) meer bevoegdheden voor het aanwijzen van een onbeperkt aantal koopzondagen.

Wij wachten het standpunt van het Kabinet, dat één dezer dagen verschijnt, over de koopzondagen af. Wij kiezen voor duidelijkheid voor de consument, het terugdringen van oneerlijke concurrentie. Maar ook het verminderen van administratieve rompslomp voor winkeliers en gemeenten bij het aanvragen van vrijstellingen voor koopzondagen. Actueel is dat de RND zal proberen om samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (de VNG) en de Consumentenbond een standpunt te formuleren. Wij verwachten dat er niet veel zal wijzigen. Maar wel dat een aantal koopzondagen in de wet geregeld blijft en gemeenten meer ruimte krijgen om lokale koopzondagen in te vullen.


---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

Na jaren van voorbereiding en intensief overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens werd in juni het officiële startschot gegeven voor de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel. Onder voorzitterschap van de voormalige minister van Justitie, de heer Korthals, biedt de stichting een degelijk systeem om frauderende medewerkers te registreren en bij sollicitatie nieuwe medewerkers te screenen.

Direct na de vakantie startte de RND met de discussie over nut en noodzaak van de Kamers van Koophandel. Standpunten van de bij de RND aangesloten ondernemingen waren duidelijk: taken aanpassen, moderniseren en reorganiseren. De Kamers hebben een belangrijke functie: het raadplegen van het Handelsregister om te kijken met wie je vertrouwd zaken kunt doen. Maar het verplicht deponeren van jaarrekeningen levert alleen maar administratieve lasten op. De Tweede Kamer spreekt op 31 mei aanstaande over de toekomst van de Kamers. Voor de RND staat de noodzaak voor het verplicht deponeren van de jaarrekening bij de Kamers van Koophandel ter discussie. De jaarrekeningen worden immers al steeds vaker digitaal en fraudevrij (!) bij de Belastingdienst ingeleverd. De administratieve verplichting van het deponeren van een papieren jaarrekening bij de Kamer van Koophandel kan worden geschrapt.

In augustus werden veel winkelbedrijven `overvallen' door een deal tussen fabrikanten en installateurs over het terugnemen van oude spaarlampen in winkels. De RND vindt het onacceptabel dat consumenten de kringloop moeten financieren van bedrijfsmatig ingeleverde afgedankte spaarlampen. Wij hebben beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het plan van de fabrikanten. En hebben eind
---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

april het initiatief genomen voor een eigen plan voor inzameling, verwerking en financiering van afgedankte spaarlampen van de consument.

De staatsecretaris van Economische Zaken, mevrouw Karien van Gennip ontmoette de RND in augustus 2005. Centraal stonden de administratieve lasten voor winkeliers. Samen kwamen wij tot de conclusie dat de detailhandel een te makkelijke prooi is voor allerlei instanties die veelal wettelijk goedgekeurde heffingen ophalen en zorgen voor vaak volslagen overbodige activiteiten. Op 7 juni vindt, in opdracht van Economische Zaken, het Ondernemerdebat Regeldruk in de detailhandel plaats onder leiding van professor Leo Stevens. Wij verwachten daar veel van.

November en december werden de maanden van koortsachtig overleg over verpakkingen. Het bedrijfsleven werd op 1 januari 2006 verantwoordelijk voor het inzamelen, verwerken en financieren van verpakkingsafval. De RND heeft samen met anderen de nieuwe uitvoeringsorganisatie NedVang opgericht. Wij zijn klaar voor de uitvoering van het plan van NedVang om de inzameling en verwerking van verpakkingsafval door gemeenten te financieren. Nu de gemeenten nog!

In 2005 startte onder leiding van Henk van den Broek de actie met een enorme vrachtauto, met daarin maar liefst 12.000 schadeclaims van ondernemers aan het adres van Interpay. Een eerste stap in een proces dat resulteerde in de ondertekening van een Convenant Betalingsverkeer met de banken. De resultaten klinken als een klok. Een korting van een cent per pin-transactie, met terugwerkende kracht tot 1
---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

januari 2005, 10 miljoen euro in een fonds en concrete afspraken over een gezamenlijke aanpak van de efficiëntie van het betalingsverkeer waren de resultaten.

Het gehele jaar werden gesprekken en onderhandelingen gevoerd met de vakbonden over CAO's en arbeidsomstandigheden. Het jaar 2005 kenmerkte zich vooral door het verlopen van bestaande CAO's. En het besluit van ondernemingen om soms zonder CAO en de vakbeweging veranderingen door te voeren.

De RND is tevreden over het `resultaat' van het CAO-overleg in 2005. Acht van de tien CAO's in de RND-achterban zijn afgerond met een gematigde loonkostenontwikkeling. Bij enkele CAO's was sprake van zeer moeizaam bevochten akkoorden. Voor de grootwinkelbedrijven in textiel en in schoenen is nog geen verlenging van de afgelopen CAO's overeengekomen. De patstelling over verlenging van de werkweek en verlaging van toeslagen houdt aan. Wie zet de eerste stap om uit deze patstelling te komen. Vooral omdat steeds vaker blijkt dat medewerkers op vrijwillige basis eigenlijk wel 38 of 40 uur willen werken?

Er zijn voor de detailhandel veel belangen te behartigen in politiek Den Haag, maar ook steeds vaker in Brussel. Het is voor de RND duidelijk. Het samenwerkingsverband tussen de RND en de Nationale Winkelraad van MKB Nederland: het Platform Detailhandel Nederland heeft in 2005 haar vruchten afgeworpen. Concrete resultaten zijn het tweede Convenant Aanpak Winkelcriminaliteit, het Convenant Betalingsverkeer 2005, de Manifestatie met de verkiezing Beste Binnenstad en de Nationale Parkeertest 2005.

---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

Wij zijn tevreden met de aanpak, de medefinanciering en de ondersteuning van de activiteiten van het Platform Detailhandel door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. In 2006 en 2007 gaan wij door op de ingeslagen weg!

Dames en heren,

De vakbonden spelen een belangrijke rol in het Nederlandse Poldermodel. Zonder de medewerking van vakbonden kun je in Nederland als het om arbeidsvoorwaarden gaat geen zaken doen. Het is daarom niet voor niets dat wij vandaag ons jaarverslag 2005 overhandigen aan Agnes Jongerius, voorzitter van de Vakcentrale FNV. Graag roep ik mevrouw Jongerius naar voren.


---

EMBARGO TOT 16 MEI 2006 OM 14.00 UUR

Beste Agnes,

Bij het overhandigen van ons jaarverslag hoort een traditie. De RND reikt een prijs uit aan degene die het jaarverslag ontvangt. De prijs `Het schaap met vijf poten' wordt uitgereikt aan personen met een bijzondere verdienste voor de Nederlandse economie en de detailhandel.

Nederland wordt steeds vaker geconfronteerd met concurrentie binnen en buiten Europa. Wij zien dat het veelal de vakbeweging is, als onderdeel van de Nederlandse polder die voor rust en goede arbeidsverhoudingen kan zorgen. En daarmee een belangrijke pilaar kan zijn onder het goed functioneren van de economie.

Jouw vurige pleidooi in 2005 voor koopkrachtherstel in de politieke arena en de media hadden effect en hebben wij volop ondersteund. Binnen een half jaar na het aantreden als voorzitter van de vakcentrale FNV heb je dat geweldig gedaan. Met een prima resultaat voor de economie, de Nederlandse consument én de detailhandel. Wij hopen dat wij het in de toekomst vaker heftig met elkaar eens kunnen zijn! Ik rond af. Het is voor het eerst dat de RND het Schaap met de vijf poten aan een voorzitter van de vakbeweging uitreikt, maar het is van harte verdiend.

Mevrouw Jongerius. Graag vernemen wij uw reactie.


---


---- --