Dienstenbond CNV

VBA STEMT IN MET VOORWAARDEN LEDEN VOOR CAO
16-05-2006

Op de ledenvergaderingen van vorige week hebben de leden duidelijk gemaakt wat de voorwaarden zijn voor het gesprek met directie van vrijdag jongstleden. Met minder dan dat zou geen genoegen genomen worden. In een stevig, verhelderend gesprek met directie is ingestemd met de voorwaarden die leden gesteld hebben en is er dankzij de inspanningen van (de leden van) CNV Dienstenbond dan eindelijk een CAO.

Het gesprek met de VBA van afgelopen vrijdag naar aanleiding van de actiedreiging en de ledenvergaderingen is stevig, duidelijk en verhelderend geweest. In dat gesprek heeft CNV Dienstenbond lang stil gestaan bij het belangrijkste onderwerp van de ledenvergadering, de sfeer en het vertrouwen in de organisatie. De leden hebben duidelijk gemaakt dat het natuurlijk goed is dat er feitelijk voldaan wordt aan de eisen van de leden aan de VBA over de CAO, maar dat dat nog niets zegt over de manier van werken en met elkaar omgaan.

De VBA heeft daarop toegezegd dat:

* er kritisch gekeken gaat worden naar de manier van communiceren in de veiling, daar gaan dingen niet goed.

* er binnen één maand voor alle afdelingen structureel werkoverleg zal worden georganiseerd.

* met de bonden in juli de werkbelevingsenquête geëvalueerd gaat worden en gesproken gaat worden hoe één en ander verbeterd kan worden.

De directie heeft vervolgens ingestemd met de eisen van de leden van CNV Dienstenbond over de CAO dat:

* de toeslag voor de continudienst bij de beveiliging pensioendragend moet zijn, conform voorstel bonden.
* de WAO-hiaatpremie over 2004 en 2005 volledig teruggegeven moet worden aan de medewerkers, onder aftrek van de overeengekomen 10% kosten. Er komt een nabetaling aan werknemers! Bij de volgende CAO in 2007 zullen we bespreken wat er met een eventuele verrekening zou moeten gebeuren.

Naar aanleiding van lang aandringen van CNV Dienstenbond om tot afspraken te komen met betrekking tot de oud-particulier verzekerden in het nieuwe ziektekostenstelsel, ziet de VBA in dat er een probleem ligt bij deze groep medewerkers en de gepensioneerden/VUTers. Daarom zal er:

* voor de actieve personeelsleden, op korte termijn (in mei), een inloopspreekuur georganiseerd worden waar personeel allerhande vragen kan stellen en verduidelijking kan krijgen over de keuzes die gemaakt zijn. Medewerkers krijgen daar alle ruimte om hun specifieke situatie uit te leggen.

* voor vroeggepensioneerden vòòr 1 juni een overleg georganiseerd worden waar de VBA tekst en uitleg zal geven en waar de fors gedupeerde oud-medewerkers de gelegenheid krijgen om hun situatie uit te leggen. De VBA heeft toegezegd zich constructief in dat overleg op te stellen.

Met name CNV Dienstenbond heeft zich ingezet voor de juiste en volledige teruggave van de teveel betaalde WAO-hiaatpremie. Ook ten aanzien van de teruggave aan vroeggepensioneerden; deze groep heeft daar specifiek op aangedrongen. De VBA heeft toegezegd dat de gepensioneerden een verzoek tot teruggave moeten indienen bij de VBA, waarna dat behandeld wordt.

Ook heeft juist CNV Dienstenbond zich sterk gemaakt voor de soms fors negatieve consequenties voor medewerkers en oud-medewerkers met betrekking tot de nieuwe ziektekostenverzekering. Hoewel geen CAO-onderwerp, is nu wel afgesproken dat medewerkers tijdens een inloopspreekuur bij HRM hun verhaal kunnen doen over de vele onredelijke situaties die ontstaan zijn. Ook zal de VBA met de vroeggepensioeneerden voor 1 juni in gesprek gaan over dit onderwerp. De VBA heeft toegezegd haar verantwoordelijkheid te nemen in overleg met de gedupeerden.

Tenslotte, Juist CNV Dienstenbond heeft zich ingezet met betrekking tot de sfeer en het vertrouwen. Dat zullen we blijven doen, ook naar aanleiding van de werkbelevingsenquête.

U ziet, CNV Dienstenbond heeft geknokt voor uw arbeidsvoorwaarden en samen met de leden deze afspraken kunnen maken. Al met al is dat een roerig traject geweest, maar dat is het uiteindelijk wel waard geweest; de voorwaarden van de leden zijn allemaal ingewilligd! Waarvoor hulde, ook aan de Bedrijfsledengroep van CNV Dienstenbond.

Echter, niet-leden profiteren mee, terwijl uw inzet dit resultaat heeft gebracht. Dat kan toch niet! Maak uw ongeorganiseerde collega lid, vul daarvoor de onderstaande bon in. Zeker nu; op het eerste jaar lidmaatschap krijgen nieuwe leden maar liefst 50% korting!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl