Dienstenbond CNV

Neckermann en het Sociaal Plan
16-05-2006

Op woensdagavond 10 mei 2006 hebben de vakbondsleden hun stem kunnen uitbrengen omtrent het bod van de werkgever. Nu de leden hebben ingestemd met het bod zal de afwikkeling zo snel mogelijk volgen.

Adviesaanvraag
Eerst zal de werkgever nog het advies van de ondernemingsraad af moeten wachten. Wij verwachten dat de ondernemingsraad nog een aantal pittige vragen voor de werkgever in petto heeft met name aangaande de toekomst van Neckermann. Als dat naar alle tevredenheid wordt afgehandeld zal de werkgever zo snel mogelijk ontslag indienen voor de 75 medewerkers. Voor andere medewerkers met een contract voor bepaalde tijd zal het contract gewoon van rechtswege aflopen aan het einde van de overeen gekomen duur.

Ontslaglijst CWI
Het CWI krijgt een lijst met namen van de personen die voorgedragen worden voor ontslag. Het CWI zal iedereen persoonlijk een brief sturen waarin zij melden dat Neckermann ontslag vraagt op basis van bedrijfseconomische gronden. U kunt dan kiezen uit twee opties.

A) Het verweer kan een pro-forma verweer zijn. Dat is een verweer waarbij de medewerker stelt dat hij het niet eens is met het verzoek om een ontslagvergunning, hoewel hij hiertegen geen inhoudelijk verweer wil of kan voeren. Dit is bijvoorbeeld van belang, als de medewerker wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen, waartegen vaak geen deugdelijk inhoudelijk verweer is te voeren. Door het pro-forma verweer stelt de medewerker zijn uitkering op grond van de werkeloosheidswet veilig. In deze omstandigheden kan de medewerker ook een verklaring van geen bezwaar geven, waardoor de verkorte procedure gevolgd kan worden

B) De mensen die wel inhoudelijk in verweer gaan moeten zelf, of met behulp van een (onze) jurist binnen 10 werkdagen een verweerschrift inleveren bij het CWI. Op basis van het principe hoor en wederhoor mag de werkgever op dit verweerschrift reageren. Vervolgens worden de argumenten van zowel de werkgever als die van de werknemers door de ontslagadviescommissie bekeken. Op basis hiervan geven zij een advies aan het CWI die op basis van het advies en haar eigen bevindingen een ontslagvergunning afgeeft dan wel weigert. Vanaf het moment van indienen van de ontslagaanvraag geldt voor de hele procedure van hoor en wederhoor een maximale termijn van 4 tot 6 weken. Na uiterlijk 6 weken na indienen van de ontslagaanvraag ligt er dus een uitspraak van het CWI.

Ontslag toegewezen
Als het CWI van oordeel is dat het ontslag terecht is, ontvangt de werkgever een ontslagvergunning. De werkgever mag dan de arbeidsovereenkomst opzeggen. Stel u ontvangt een brief waarin staat dat per 1 juli uw arbeidsovereenkomst opgezegd wordt. Dan bent u nog niet ontslagen want u heeft nog een opzegtermijn. Wij vertrouwen erop dat het UWV gewoon de opzegtermijnen van de PSB CAO hanteert. De PSB CAO hanteert voor functiegroep 1 t/m 4 een maand opzegtermijn, en voor 5 en 6 twee maanden. Deze worden verkort met 1 maand met een minimum van 1 maand. De opzegtermijn is dan voor iedereen één maand. In dit geval kunnen mensen per 1 augustus een WW-uitkering aanvragen (en krijgen). Per 1 juli ontvangen de medewerkers de ontslagvergoeding.

Gezien de opzegtermijn van een maand dienen de medewerkers er rekening mee te houden dat zij juli zelf uit de ontslagvergoeding overbruggen. Daarnaast zullen de meeste medewerkers bij uitdiensttreding nog de eindafrekening ontvangen. Bij een eindafrekening wordt het saldo nog niet genoten vakantiedagen en vakantiegeld uitbetaald. Vanaf 1 juli staan mensen op non-actief. Dat betekent dat u geen werk meer hoeft te verrichten voor Neckermann.

Werkeloosheiduitkering
U meldt zich bij het CWI op het moment dat u weet dat u werkloos wordt. U krijgt dan een aanvraagformulier met toelichting mee. U vult deze alvast zelf in en verzamelt de benodigde stukken. Deze afspraak moet dicht bij het moment liggen dat u geen inkomsten meer hebt. Voor een WW-aanvraag rond de eerste werkloosheidsdag. Het CWI zal dan een aanvraag indienen bij het UWV die de werkeloosheidsuitkering voor haar rekening neemt. Zoals al eerder geschreven de UWV keert pas een WW-uitkering uit na de zogenaamde opzegtermijn.

Tenslotte
Wij willen u bedanken voor uw inzet en de informatie die we van u mochten ontvangen. Het bod van de werkgever voldeed niet in zijn geheel aan hetgeen wij als CNV wilden. Echter, de leden hebben ingezien dat dit het maximaal haalbaar resultaat was. Goed om te zien dat u op basis van realiteit gekozen heeft. Als CNV Dienstenbond geloven wij sterk in het van werk naar werk bemiddelen van medewerkers. Via het UWV trachten we nu alsnog een outplacementtraject van de grond te krijgen die niet door u, maar door het UWV betaald moet worden. In de huidige vorm van het Sociaal Plan hebben medewerkers in ieder geval de gelegenheid om verweer aan te tekenen. Voor ons als CNV Dienstenbod een principieel punt. Er lag een bod van de werkgever waarin je slechts een vergoeding van C=0,4 ontving als je verweer aantekende. Die is nu opgekrikt naar C=0,7 voor iedereen of je nu wel dan niet inhoudelijk verweer aantekent.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben bel dan gerust met uw regiokantoor te Eindhoven of met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per mail g.seffinga@cnvdibo.nl