Provincie Groningen

VMBO-ers en politiek 15 mei 2006

Op maandag 15 mei organiseerde de provincie Groningen de eerste VMBO-meeting. Aan deze meeting deden ongeveer veertig jongeren en Statenleden mee. Het doel was dat VMBO-jongeren en Statenleden met elkaar van gedachten wisselden over actuele onderwerpen als loverboys, veiligheid en ruimtelijke ordening. Aansluitend was er een theatervoorstelling van de landelijk bekende theatergroep RZPKT. De meeting vond plaats in het provinciehuis.

Bijna zestig procent van alle jongeren in Groningen gaat naar een VMBO-school. De provincie vindt het belangrijk om met deze grote groep in contact te komen. Daarom heeft de provincie de grote VMBO-Meeting georganiseerd. Veertig jongeren, afkomstig van VMBO-scholen uit de hele provincie, gingen een politiek programma maken. De thema's van dit programma waren: loverboys, veiligheid en ruimtelijke ordening. Deze thema's zijn naar voren gekomen uit een onderzoek op acht scholen naar de interesses van jongeren.

In groepjes van tien kregen de jongeren over elk onderwerp een workshop. Onder begeleiding van een expert, bijvoorbeeld een beleidsambtenaar en een coach (Statenlid), werd er aan deze thema's gewerkt. Na de lunch werden de uitkomsten gepresenteerd en beoordeeld door een jury, bestaande uit Statenleden en gedeputeerde Ineke Mulder. De winnende groep kreeg een dagje Walibi World aangeboden.

RZPKT
Na de bekendmaking van de winnaar van de VMBO Meeting vond er een theatervoorstelling plaats van de theatergroep RZPKT uit Amsterdam. Deze landelijk bekende theatergroep bracht in de voorstelling maatschappelijke problemen ter discussie. Aan de hand van eigen ervaringen vertelden de acteurs over hun jeugd. Na afloop van de voorstelling gingen de acteurs met de jongeren uit het publiek in discussie over de inhoud van de voorstelling. Hierbij waren ook experts uit het werkveld jeugd aanwezig zijn.

16 mei 2006