Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Almere, 16 mei 2006

Nieuw computerprogramma:
Insulinepomp aanpassen aan persoonlijke wensen

Roche Diagnostics introduceert een nieuw computerprogramma, waarmee insulinepompgebruikers de instellingen van hun Accu- Chek® Spirit insulinepomp nog meer kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeur. De Accu-Chek® Insulin Pump
Configuration Software is makkelijk te installeren op iedere computer.

Het was al mogelijk de Accu-Chek Spirit insulinepomp persoonlijk in te stellen, maar met de nieuwe computersoftware wordt het aantal bedieningsmogelijkheden groter en meer overzichtelijk. Zo kan de basaalinstelling (het aantal eenheden insuline dat ieder uur wordt afgegeven gedurende 24 uur) in een staafdiagram worden weergegeven. In één oogopslag is er dus informatie over de basale insulinetoediening gedurende een dag.

In overleg met de behandelend diabetesverpleegkundige kunnen ook belangrijke instellingen van de pomp worden gewijzigd. Bijvoorbeeld: de basaalinstelling van uw Accu-Chek Spirit is bij aflevering zó geprogrammeerd dat ieder uur maximaal tien eenheden insuline kunnen worden afgegeven. De nieuwe software maakt het mogelijk dat de verpleegkundige dit maximale aantal verhoogt tot 25, van belang als een basaalinstelling van tien eenheden per uur niet toereikend is. Om veiligheidsredenen kunnen pompgebruikers niet zelf deze maximale basaalinstelling verhogen.

Wie met de Accu-Chek Insulin Pump Configuration Software aan de slag wil, dient eerst het programma te installeren op een computer. Via een infraroodverbinding gaan daarna alle gegevens en instellingen van de Accu-Chek Spirit insulinepomp naar uw computer. Vervolgens kunnen deze gegevens in een handomdraai op het beeldscherm worden getoverd, waarna desgewenst aanpassingen zijn in te voeren. Ten slotte zendt u de nieuwe instellingen weer terug naar uw insulinepomp.

Wie belangstelling heeft voor de Accu-Chek Insulin Pump Configuration Software, kan contact opnemen met de Accu-Chek Diabetes Service, telefoon 0800-022 05 85, of kijken op www.accu-chek.nl.

*****

ACHTERGROND-INFORMATIE

Voorbeelden van mogelijkheden
voor de insulinepompgebruiker

Wat zijn de mogelijkheden van de Accu-Chek® Insulin Pump Configuration Software voor de insulinepompgebruiker in de praktijk van alledag? Wij noemen enkele voorbeelden.


1. Persoonlijk gebruikersmenu
Met de Accu-Chek Insulin Pump Configuration Software kunt u een persoonlijk gebruikersmenu op de pomp instellen. Zo ziet u in de display uitsluitend de functies die u ook daadwerkelijk nodig heeft. U wordt dan niet nodeloos vermoeid met informatie of mogelijkheden, waar u toch niets mee doet.


2. Basaalinstelling
De basaalinstelling is een reeks van 24 getallen die aangeven hoeveel eenheden insuline elk uur gedurende één dag worden afgegeven. Uw pomp is geschikt voor maximaal vijf
verschillende basaalinstellingen. Dat wil zeggen: op de ene dag (werkdag) is de basale insulinetoediening anders dan op de andere (weekend, vakantie). Dankzij de nieuwe software kunt u gemakkelijk instellen van hoeveel basaalinstellingen u gebruik wilt maken. Ook de verschillende bolusinstellingen (extra insuline bij de maaltijd) kunnen makkelijk worden ingesteld.


3. Staafdiagram
De basaalinstelling kan in een staafdiagram worden weergegeven. In één oogopslag ziet u dus de informatie over de basale insulinetoediening gedurende een dag.


4. Persoonlijke tekst
Het is mogelijk in de display van uw pomp een persoonlijke tekst te plaatsen, bijvoorbeeld de naam van de pompdrager of een belangrijk telefoonnummer.


5. Tijdinstellingen
Bepaalde vaste tijdinstellingen van uw pomp zijn makkelijk te veranderen. Zo kunt u instellen hoelang de verlichting van de display aanblijft en na hoeveel seconden de toetsblokkering van de pomp wordt geactiveerd. Ook bepaalt u zelf na hoeveel tijd uw pomp terugspringt in de uitgangspositie.


6. Kopiëren naar tweede pomp
Als pompgebruiker van Accu-Chek heeft u altijd twee pompen in uw bezit. Met behulp van de software is het mogelijk alle (persoonlijke) instellingen van de ene pomp te kopiëren naar de andere. Zo weet u zeker dat u in geval van nood veilig én snel de tweede pomp in gebruik kunt nemen.


7. Afdrukken
Via uw computer kunt u een papieren afdruk maken van al uw persoonlijke pompinstellingen. Het is raadzaam uw
diabetesverpleegkundige een uitdraai te geven, zodat hij/zij precies ziet hoe uw pomp is ingesteld. Makkelijk tijdens een telefonisch consult.

*****

Voorbeelden van mogelijkheden
voor de diabetesverpleegkundige

Sommige functies van de Accu-Chek Insulin Pump Configuration Software kunnen - uit veiligheidsoverwegingen - alleen worden gebruikt door diabetesverpleegkundigen. Wij noemen enkele voorbeelden.


1. Basaalinstelling nieuwe pompgebruiker
De software is behulpzaam bij het berekenen van een basaalinstelling voor een nieuwe pompgebruiker. Op basis van het aantal eenheden insuline dat met de pen wordt ingespoten en andere parameters geeft het programma een advies voor een basaalinstelling. Uiteraard kan de arts of verpleegkundige dit advies naar eigen inzicht aanpassen.


2. Maximale basaalinstelling
De basaalinstelling van de Accu-Chek Spirit is bij aflevering zó geprogrammeerd dat ieder uur maximaal tien eenheden insuline kunnen worden afgegeven. De nieuwe software maakt het mogelijk dat de diabetesverpleegkundige dit maximale aantal verhoogt tot 25, van belang als een basaalinstelling van tien eenheden per uur niet toereikend is.


3. Pompinstellingen opslaan
Diabetesverpleegkundigen kunnen de instellingen van alle insulinepompen opslaan in hun computer, waardoor een 'archief' van patiënten wordt opgebouwd. Dat is makkelijk tijdens een gesprek met de betrokken patiënt of het overleg met het diabetesteam. Vanuit dit archief kunnen instellingen eventueel ook worden overgebracht op een andere pomp, hetgeen een efficiënte werkwijze bevorderd.


4. Gebruikersmenu blokkeren
Diabetesverpleegkundigen kunnen mogelijkheden of instellingen van het gebruikersmenu van de insulinepomp blokkeren, zodat een patiënt niet per ongeluk een verkeerde wijziging aanbrengt. Dit is onder meer aan te raden bij 'nieuwsgierige' kinderen die al te enthousiast op de knopjes willen drukken.

*****

Verzonden door

* Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl

Foto

* Bijgaande foto is in groot formaat (geschikt voor drukwerk) aan te vragen via gh@xs4all.nl