Ingezonden persbericht




Den Haag/Leiden, 16 mei 2006

LUMC en Ziekenhuis Bronovo sluiten strategische alliantie

Per 15 mei 2006 zijn het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Haagse Ziekenhuis Bronovo een formele alliantie aangegaan. Deze strategische alliantie is een voortvloeisel uit de reeds jarenlange samenwerking tussen beide ziekenhuizen en de historische band die beide partners hebben. Het doel van de alliantie is niet alleen nu maar ook in de toekomst een kwalitatief sterke zorg bieden aan patiënten in de Haagse regio, mede ten behoeve van de werkplaats voor onderwijs, onderzoek en opleiding vanuit het LUMC.

Met behoud en versterking van de functies van beide ziekenhuizen heeft het samenwerkingsverband met een afgestemd en eenduidig beleid toegevoegde waarde voor beide partners en hun respectievelijke relaties. Zo wil de alliantie beter inspelen op de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg, evenals de kwaliteit van zorg continueren en verder versterken. De al langer bestaande samenwerking op het terrein van patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen wordt op deze wijze verstevigd en uitgebreid.

Patiëntenzorg
Voor de patiëntenzorg betekent de alliantie dat in Ziekenhuis Bronovo een integraal pakket aan hoogwaardige voorzieningen blijft bestaan, dat aansluit op de behoefte van patiënten. Het LUMC kan zich met deze alliantie nog beter focussen op topreferente en topklinische zorg. Zo blijft er voldoende kennis en kunde binnen Ziekenhuis Bronovo voor het aanbieden en leveren van een breed pakket aan medisch-specialistische zorg. Er wordt bekeken hoe tussen de ziekenhuizen afstemming van de patiëntenstromen plaatsvindt, waarbij capaciteit, deskundigheid en kwaliteit optimaal benut worden. Door verdergaande uitwisseling van kennis en ervaring, ook via personele unies, zijn nieuwe ontwikkelingen mogelijk.

Opleidingen en onderwijs
Doelstelling is om de onderwijscapaciteit en -kwaliteit te optimaliseren. Daarnaast zal de capaciteit van beide instellingen ingezet worden om relevante medische en verpleegkundige opleidingen te behouden of te verkrijgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van beide ziekenhuislocaties.

Onderzoek
De alliantie biedt partijen de gelegenheid kennis op wetenschappelijk gebied uit te breiden door het participeren in en het uitbreiden van onderzoeksprojecten met gebruikmaking van gegevens uit de praktijk.

Naast bovenstaande gebieden wordt gekeken waar de samenwerking vooral ook schaalvoordelen oplevert. De alliantie tussen LUMC en Ziekenhuis Bronovo biedt de mogelijkheid, dat andere partijen zich nu of in de toekomst kunnen aansluiten; in ieder geval zullen beide partijen zorgvuldig omgaan met de bestaande relaties in en buiten de regio.



Ingezonden persbericht