NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

NVAB brengt verbetering in verplichte medische keuringen

In de uitvoeringspraktijk van verplichte medische keuringen heerst onduidelijkheid. Kennis is versnipperd, keuringscriteria variëren en zijn ook vaak slecht onderbouwd met medische bewijsvoering. De NVAB gaat binnen het project Verplichte medische keuringen een leidraad ontwikkelen (uitgave voorjaar 2007) die verbetering brengt in de kwaliteit van de verplichte medische keuringen die de bedrijfsarts uitvoert.

Project Verplichte medische keuringen

Kennis over verplichte medische keuringen is niet goed toegankelijk en als gevolg van de uiteenlopende wet- en regelgeving behoorlijk versnipperd. Als gevolg daarvan zullen keuringscriteria per beroep en van bedrijfsarts tot bedrijfsarts variëren. Soms is de uitvoeringspraktijk zelfs in strijd met de Wet Medische Keuringen (WMK).

Belanghebbenden vinden de keuringscriteria nogal eens onredelijk. Periodieke keuringen zijn van belang uit het oogpunt van zelfbescherming en bescherming van derden, maar kunnen bij onredelijke en variërende eisen ook tot rechtsongelijkheid en belemmering van de arbeidsdeelname leiden.

De keuringscriteria zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. De meeste keuringen hebben ook geen actuele evidence-based grondslag. Bij een eventuele invoering van een vorm van 'risque professionel' zal het belang van de periodieke medische keuringen ongetwijfeld toenemen. Kortom, er bestaat veel onduidelijkheid in de regelgeving en de uitvoeringspraktijk.

De NVAB wil de professionele kwaliteit van het handelen van haar achterban ook op het gebied van verplichte medische keuringen graag op een hoger plan brengen, maar de instrumenten om dat te doen ontbreken. De NVAB is daarom een project gestart om een leidraad verplicht medische keuringen te maken.

Doelstellingen

1. Kwaliteitsverbetering van verplichte keuringen door de ontwikkeling van een leidraad voor het handelen van de bedrijfsarts bij verplichte medische keuringen. Hierdoor zal een harmonisatie in de uitvoeringspraktijk ontstaan.
2. Bijdragen aan het ontstaan van een evidence-based uitvoeringspraktijk van deze keuringen.

Onderzoeksopzet
De onderzoeksopzet kent negen stappen:


1. Afbakening van het onderwerp en het doel van het project
2. Inventarisatie CAO's, wet- en regelgeving (voortbordurend op wat al is gedaan)
3. Inventarisatie bestaande keuringsvormen, keuringsrichtlijnen en criteria in het veld
4. Beoordeling keuringsvormen (evidence-karakter, toetsen aan Leidraad aanstellingskeuringen)
5. Opstellen "onderzoeksstramien" hoe te komen tot evidence-based methoden en criteria voor verplichte medische keuringen
6. Opstellen concept-leidraad verplichte medische keuringen
7. Praktijktest met concept-leidraad

8. Uitbrengen definitieve leidraad

9. Implementatieplan.

Planning
Oplevering leidraad in maart 2007.

Organisatie
Projectleider is Karien van Roessel. Voor de begeleiding/uitvoering van dit project is een projectgroep ingesteld.

Laatst gewijzigd: 16-05-2006