Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
37 Vragen van de heer G.P. Isabella en mevrouw drs. K.E.M. Monnink
(vragen binnengekomen op 13 april 2006
en antwoorden van het college verzonden op 16 mei 2006)


Uit een persbericht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 7 april jl. blijkt dat het kabinet voor 2006 en 2007 in totaal 46 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om eenmalig te investeren in de brede school en in de wijk voor onderwijs, opvang en sport. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het persbericht meldt verder:
"Op grond van dit voorstel kunnen gemeenten samen met de lokale organisaties van de brede school en sport een aanvraag indienen om huisvesting geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik. Als gebouwen voor meer doeleinden en doelgroepen geschikt zijn, bevordert dit de samenwerking tussen de diverse partijen. Bovendien kan hierdoor op lokaal niveau een meer samenhangend aanbod ontstaan voor allerlei activiteiten voor jongeren en wijkbewoners; iets wat ook de integratie en sociale cohesie bevordert."

Dit brengt ons tot de volgende vragen aan het College:


1. Is het College op de hoogte van de extra middelen die door het Rijk ter beschikking worden gesteld voor investeringen in de brede school?
Ja, wij zijn op de hoogte. Wij houden op verschillende manieren de bestaande en nieuwe subsidieregelingen nauwlettend in de gaten Nieuwe subsidieregelingen op het gebied van onderwijs zijn bijvoorbeeld een standaard agendapunt tijdens de reguliere intergemeentelijke overleggen en overleggen met het Rijk.

2. Is het College van plan om met de schoolbesturen en andere betrokken lokale organisaties in overleg te gaan en een aanvraag te doen uit de extra middelen die het ministerie ter beschikking stelt?
Ja. Voor de door u genoemde regelingen is de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) meteen gestart met de voorbereiding van een of meerdere aanvragen.


3. Kan het College aangeven welke locaties (scholen) in Utrecht nu en in de toekomst in aanmerking komen voor de ontwikkeling van een brede school?
Ja, gedeeltelijk.

In het nieuwe beleidskader Forum, dat in januari 2006 door de raad is vastgesteld, gaan wij uit van twaalf Foruminitiatieven in de stad. Deze initiatieven zullen volgens drie profielen (het kansen-, het buurt- en het opvangprofiel) worden vormgegeven. In het raadsvoorstel noemen wij een aantal locaties die met voorrang in aanmerking komen voor de Forumontwikkeling. Voor het buurtprofiel gaat het om vier locaties in Leidsche Rijn: Waterwin, 't Zand, KC Noord en Voorn. Voor het kansenprofiel zijn vier wijken aangemerkt: Zuid-West (met voorrang Hart van Noord), Overvecht, Noord-West en Zuid/Hoograven. Voor het opvangprofiel zijn geen voorkeurlocaties benoemd.

In de komende maanden zal in de wijken Overvecht, Noord-West en Zuid een quickscan worden uitgevoerd waarin (on)mogelijkheden en draagvlak voor het ontwikkelen van een kansenprofiel in kaart worden gebracht. Mede op basis van de resultaten van de quickscan zal een keuze voor een locatie worden gemaakt.

Tevens wordt er stadsbreed een formulier aan alle scholen, welzijninstellingen en andere mogelijke Forumpartners gestuurd, waarop zij hun belangstelling voor participatie in een Foruminitiatief kenbaar kunnen maken. Met de prioriteitstelling uit het raadsbesluit als kader, zal vervolgens de afweging en keuze voor de situering van de verschillende profielen plaatsvinden.


---- --