Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
47 Vragen van mevrouw G. A. Oskam
(vragen binnengekomen op 16 mei 2006)

Door het bedrijf Helinet zijn er plannen ingediend om zich te vestigen in de kom van knooppunt Ouderijn, eerst aan de Strijkviertelkant van de Letschertweg en definitief aan de A12-kant van die weg. Het bedrijf beoogt om daar 20 keer per dag te starten en te landen, als onderdeel van een internationaal netwerk van helicopterhavens.

Het blijkt dat er "een verklaring van geen bezwaar" door de gemeente aan het bedrijf Helinet is afgegeven. Nieuwe aanvragen voor vergunningen zijn door het bedrijf in voorbereiding.

In en rond De Meern is door 9 bewonersverengingen een "Platform Heliherrie Vleuten-de Meern/Leidsche Rijn" opgericht. Zij hebben grote bezwaren tegen een mogelijke vestiging van een helihaven in dit gebied. De bezwaren van het Platform richten zich tegen onduidelijke en ontbrekende wetgeving t.a.v. onder meer de vestiging van bedrijven die hefschroefvliegtuigen (helikopters) commercieel willen exploiteren, de controle daarop door lokale overheden en ook bijvoorbeeld de ontbrekende regelgeving voor geluidsoverlast tussen 500 en 3000 voet. Het Platform Heliherrie Vleuten-de Meern/Leidsche Rijn heeft het College al op 31 oktober 2005 vragen gesteld. Tot nu toe hebben ze geen antwoord op deze vragen gekregen. Zij hebben ook nooit een structureel, laat staan, constructief, overleg gehad met de gemeente over hun bezwaren.

Dit alles leidt de D66 fractie tot de volgende vragen:

1. Wanneer en op basis waarvan heeft u een verklaring van geen bezwaar aan het bedrijf Helinet afgegeven?
2. Bent u bekend met het Platform Heliherrie Vleuten-de Meern/Leidsche Rijn en hun bezwaren?
3. Wilt u een overleg met het Platform Heliherrie Vleuten-de Meern/Leidsche Rijn, hetzij bilateraal, hetzij tripartite, met inbegrip van vertegenwoordigers van Helinet?
4. Herkent u de diffuse, onvoldoende en ontbrekende regelgeving bij de vestiging van een helikopterbedrijf?
5. Bent u met D66 eens dat de gemeente geen vestigingsvergunningen aan het bedrijf kan verlenen als we op dit moment nog met zeer onduidelijke regelgeving te maken hebben, bijvoorbeeld t.a.v. geluidsnormen tussen 500 en 3000 voet?
6. Zo, ja, bent u van plan om de vergunningen voor Helinet op te schorsen en het proces te vertragen totdat er meer duidelijkheid in de regelgeving komt.


---- --