Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN

TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 16 mei 2006

LPF: Commissie-tbs levert goed werk, maar ontbeert lef

Het vandaag verschenen rapport van de tijdelijke Commissie tbs is volgens LPF-woordvoerder Joost Eerdmans niet het noodzakelijke offensief tegen het onveilige en risicovolle tbs-systeem geworden, waarop hij gehoopt had. "Het is een degelijk rapport met een goede analyse van de problemen en veel herkenbare aanbevelingen, maar het is niet genoeg". Eerdmans vindt het teleurstellend dat de knelpunten en risico's van het tbs-beleid in het rapport niet gevolgd worden door even degelijke en gedurfde aanbevelingen om die problemen op te lossen.

"Je ziet door het hele rapport heen dat de Commissie er alles aan heeft gedaan om geen politiek te bedrijven met tbs", aldus Eerdmans. "Dat is vreemd omdat het uiteindelijk de politiek is geweest die de problemen rond tbs heeft ingezien en tot de instelling van deze onderzoekscommissie is gekomen. De veiligheid van de samenleving en hoe je die veiligheid kunt vergroten lijkt mij bij uitstek een vraag die door de politiek beantwoord moet worden."

Eerdmans vindt dat de Commissie door een vrij technocratische benadering gedurfde keuzes uit de weg is gegaan. "Belangwekkend onderzoek naar de onveiligheid van de verlofregeling, naar de mogelijkheden om te komen tot betere risicotaxatie worden opgevolgd door magere aanbevelingen om meer onderzoek te doen en het beter te doen. Terwijl ik toch echt onderzoekers als Hildebrand van het EFP (Expertisecentrum Forensische Psychiatrie) tegenover de Commissie zeer stellig heb horen beweren dat hij nu al een systeem heeft waarmee toekomstige ontsnappingen voorkomen hadden kunnen worden."

In het rapport ontbreekt volgens Eerdmans ook een duidelijke stellingname over de ongeneeslijkheid van bepaalde categorieën tbs-ers. Er moet een mogelijkheid komen om ongeneeslijke tbs-ers levenslang en goedkoper dan in longstay op te sluiten, maar om welke categorieën tbs-ers dit dan gaat blijft onduidelijk. Eerdmans: "We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde categorieën, zoals kindermoordenaars en de seksuele psychopaten die blijvend gevaar opleveren voor de maatschappij. In het rapport zie ik die wetenschap nergens terugkomen. Het is goed dat de commissie de ogen open heeft en de maakbaarheidgedachte loslaat, maar het blijft onduidelijk voor wie dat gaat gelden."

De toepassing van dwangmedicatie, het verlengen van de periode van voorwaardelijke beëindiging van tbs, het opzetten van psychiatrische afdelingen in gevangenissen om aankomende tbs-ers al eerder te kunnen behandelen: het zijn allemaal aanbevelingen met een sterk uitvoeringstechnisch karakter die op de steun van Eerdmans kunnen rekenen.

De aanbeveling om de toetsing van verloven voor tbs-ers op grotere afstand van de minister van Justitie door een onafhankelijk instituut te laten uitvoeren wijst de LPF-er zonder meer van de hand: "De politiek is de waakhond van het tbs-systeem; 80 jaar lang heeft dit systeem aangemodderd zonder enige politieke controle, met alle gevolgen van dien. De Tweede Kamer en alleen de Tweede Kamer heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het tbs-systeem is aangescherpt, tegen de wens van deze minister en de hele tbs-sector in. Wie weet hoeveel misdrijven en recidive daarmee nu al zijn voorkomen. Het systeem nu weer volledig overlaten aan de professionals die het zo lang hebben laten afweten lijkt mij bijzonder onwenselijk."