Gemeente Rotterdam


---
File: 243ed82.gif




Nr. 106
16 mei 2006

Embargo tot dinsdag 16 mei 17.30 uur

Koninklijke onderscheiding voor

prof. dr. J.A. Stam

Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op dinsdag 16 mei om 17.30 uur een koninklijke onderscheiding uit aan prof. dr. J.A. Stam. Professor Stam wordt benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau als blijk van waardering voor zijn bijzondere werk als hoogleraar in de 'Economie en Management in Pacific Asia, in het bijzonder Japan" bij de Faculteit der Economische Wetenschappen. De burgemeester overhandigt de onderscheiding tijdens een afscheidssymposium in de aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de Burgemeester Oudlaan 50.

Gedurende meer dan 20 jaar heeft professor Stam (1943) zich ingezet voor de verspreiding van de kennis en het inzicht in de cultuur, economie en samenleving van Japan, Oost Azie en Zuidoost Azie, met als doel een beter begrip te krijgen van de overeenkomsten en verschillen tussen onze westers geĂŻndustrialiseerde samenleving en de opkomende Aziatische Naties. In 1986 werd Joop Stam benoemd als directeur van het "Department of Modern Japanese Studies" aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (EUR). Dit department groeide snel uit tot het "Rotterdam Institute of Modern Asian Studies". Het is met name vanuit deze positie dat hij vaak geraadpleegd is als adviseur en expert door allerlei maatschappelijke organisaties. Dit blijkt ook uit o.a. het lidmaatschap van het Bestuur van de Nederland-Japan vereniging, de Wetenschappelijke Raad van het Nederland-Japan Instituut in Tokyo en de Raad van Bestuur van de Nederlands-Japanse Handels organisatie (DUJAT).

Hij heeft niet alleen als adviseur een belangrijke rol gespeeld, maar heeft ook zelf deelgenomen aan diverse handelsmissies van de gemeente Rotterdam, de provincie Utrecht en andere.

noot voor de redactie/