Gemeente Zwolle

Opmars Breedband Zwolle niet meer te stuiten


Datum uitgave: 05/16/2006
De opmars van Breedband in Zwolle is volop in gang. Vijftig bedrijven en instellingen hebben inmiddels al een contract afgesloten. Met de provincie Overijssel is afgesproken dat de fysieke marktplaats komt aan de Luttenbergstraat. Hier worden de verbindingen van KPN en Essent aan elkaar gekoppeld. Ook vindt hier de aansluiting plaats op de NDIX, de Nederlands Duist Internet Exchange. Ook is al opdracht verleend voor de aanleg van een verbinding tussen de provincie en de gemeente.

Breedband Zwolle versterkt de digitale bereikbaarheid van de stad. De gemeente heeft gekozen om gebruik te maken van bestaande infrastructuur van KPN en Essent. Hierdoor is glasvezelverbinding nu ook bereikbaar voor middelgrote ondernemingen, welzijns- zorg- en onderwijsinstellingen.

Het dienstenaanbod van Breedband Zwolle groeit ook gestaag. Er zijn nu 35 aanbieders, waaronder vijf lokale bedrijven. Het is de verwachting dat dit aanbod nog groter wordt zodra de fysieke marktplaats klaar is. Het dienstenaanbod behelst nu vooral internetaansluiting, telefonie, beheer van computers op afstand, beveiliging van computers, camerabeveiliging, online boekhouding en printing on demand.

De mogelijkheden van glasvezel zijn op dit moment bijkans onbeperkt. Er komen steeds meer nieuwe toepassingen op de markt. Vernieuwing van het onderwijs is al zichtbaar in het hoger onderwijs in de vorm van de elektronische leeromgeving. Hiervan is 'Blackboard' een treffend voorbeeld.

Breedband gaat ook de zorgsector veranderen. Domotica, een term die wordt gebruikt om automatisering in een woonomgeving aan te duiden, kan het wonen gemakkelijker maken zonder hulp van buitenaf. Voor huisartsen en ziekenhuizen is de uitwisseling van gegevens van belang,

Breedband Zwolle is op het gebied van veiligheid in overleg met de stichting Veiligheidszorg IJsselland. Slim cameratoezicht vergroot veiligheid van bedrijfsterreinen en winkelcentra. Daarnaast biedt Breedband Zwolle de mogelijkheid alle bedrijvenlocaties met elkaar te verbinden.

De provincie heeft ¤ 200.000,-- toegezegd aan de marktplaats Zwolle. De gemeente draagt ¤ 165.000, - bij.

Bron: afdeling Communicatie