Ingezonden persbericht


Persbericht

Ruinen, 16 mei 2006

Richard Witschge geeft eerste Clean Club Clinic in Ruinen

Ruinen- Vanavond is onder grote belangstelling de allereerste NiQuitin Clean Club Clinic gegeven. Voetbal Vereniging Ruinen was de eerste rookvrije sportclub die een clinic van een bekende sporter heeft gewonnen. Onder het oog van vele belangstellenden verzorgde Richard Witschge vanavond een twee uur durende clinic voor ruim tachtig enthousiaste leden van VV Ruinen. Sportverenigingen konden zich vanaf februari aanmelden om kans te maken op één van de twaalf Clean Club Clinics. Het initiatief heeft als doel om sportclubs door heel Nederland rookvrij te maken en zo een gezonde sportomgeving te creëren.

Extra Stimulans
Voor veel sportverenigingen is het rookbeleid een lastig punt. De meeste mensen beamen dat een gezonde sportomgeving erg belangrijk is, maar zij kunnen toch maar moeilijk afscheid nemen van het roken. NiQuitin, de initiatiefnemer van de Clean Club Clinics, merkt dat veel sportclubs al gedeeltelijk rookvrij zijn. Op de dagen dat jeugd aan het sporten is rookt men niet in de kantine. "Met de Clean Club Clinics hopen we de clubs extra te stimuleren om een algeheel rookverbod in te voeren", aldus Tom Lebrechthausen van NiQuitin.

Trucs van het hoogste niveau
Witschge werkte een druk programma af met alle deelnemers. Na een flink aantal oefeningen werd de clinic afgesloten met een fanatiek partijtje. Hierin lieten zowel jong als oud zien dat zij niet voor elkaar onder doen. Richard Witschge reageerde na afloop van de eerste Clinic: "Het initiatief van de Clean Club Clinics is hartstikke goed. Mensen hoeven niet te roken als ze dat niet willen.De clinic van vanavond was hartstikke leuk. Gewoon lekker voetballen met de linderen van deze club."

Waarom deze actie?

Nederland telt op dit moment 4,6 miljoen rokers. Dit is 28 procent van de bevolking (cijfers TNS Nipo). Momenteel geldt alleen een rookverbod bij overheidsinstellingen en door de overheid gesubsidieerde inrichtingen voor de binnensport. Niet-gesubsidieerde (commerciële) sportinrichtingen en instellingen voor de buitensport hoeven niet rookvrij te zijn. De overheid vindt dit onderscheid ongewenst en streeft naar het rookvrij maken van de gehele sportsector. Vanuit de brancheorganisaties is, vooral door NOC*NSF, aangedrongen op het benutten van de mogelijkheid van zelfregulering voordat aanpassingen van de regelgeving plaatsvindt. Hoofddoel hierbij is het komen tot een rookvrije sportsector vanuit de gedachte dat roken en sport niet samengaan.

In Nederland proberen de meeste rokers nog steeds op de meest moeilijke manier te stoppen met roken, namelijk zonder hulpmiddel. Uit de sportwereld blijkt dat het heel normaal en effectief is om je te laten begeleiden door een coach om je doel te bereiken. Dit geldt ook voor stoppen met roken. Het gebruik van een hulpmiddel verdubbelt de kans op een succesvolle stoppoging. Zo is NiQuitin dé coach om rustig en gecontroleerd te stoppen met roken.

---Einde bericht----

Meer informatie over de Clean Club Clinics vindt u op: www.cleanclubclinics.com

Beeldmateriaal kunt u downloaden via: www.edelmanpr.nl/pressroom

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Edelman

Jan willem te Gussinklo Ohmann

Tel: 020-3010980

E: janwillem.tegussinklo@edelman.com