Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FINALISTEN SCHITTEREN IN MUZIKALE STRIJD OM EERSTE AMERSFOORT JAZZ TALENT AWARD

De eerste Amersfoort Jazz Talent Award voor jong Nederlands jazz talent is zondag 14 mei gewonnen door het Pisano/Samama/Vanoucek/Scarafile Kwartet. De leider van het kwartet, Ruben Samama (bas/21 jaar) deed voor het eerst mee aan een competitie. Hij en zijn bandleden waren dolgelukkig met het prijzengeld van 2500 euro en de wisseltrofee. Ze keren terug voor een optreden op Keistad Jazz in mei 2007.

Het was een nipte overwinning want de Small Big Band uit Born kreeg na een eerste stemronde evenveel punten van de jury. Uiteindelijk eindigden zij als tweede. Voor hen en voor derde prijswinnaar Suna Quintet uit Groningen ligt volgend jaar een betaald optreden bij JazzPodium Amersfoort in het verschiet.

Het juryrapport luidde als volgt over de winnaars: "Het kwartet heeft enorme persoonlijkheid. Stuk voor stuk horen we virtuoze musici, solisten bij uitstek. In hun samenspel spelen ze ongehoord goed, met een verrassende bandbreedte in repertoirekeuze en het lef om nummers binnenstebuiten te keren". De elfkoppige Small Big Band o.l.v. dirigent/componist Jos Heutmekers werd geprezen om de originele arrangementen en professionele presentatie. Voor nummer drie, het Suna Quintet, waren er eveneens lovende woorden. "Het eigen geluid" (vier van de vijf bandleden komen uit Oost-Europa) en "het pure enthousiasme" karakteriseren de formatie.

De Amersfoort Jazz Talent Award is een initiatief van Jazzpodium Amersfoort, het Keistad Jazzfestival en de Rabobank. Uit enkele tientallen inzendingen werden zes bands gekozen voor een voorronde-concert in theatercafé Borra. Drie bands gingen door naar de finale. Begin 2007 gaat inschrijving voor de Award van 2007 van start.

EINDE BERICHT