Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 mei 2006

Publicatie: Kinderen uit asielzoekersgezinnen en het recht op ontwikkeling

De zaak van A. (13 jaar)
De ontwikkeling van A. verloopt zorgelijk, hij lijdt aan een ernstige vorm van Gilles de la Tourette. Een relatie tussen de ernstige mishandeling van A. in Kirgizië door moslimfundamentalisten en het optreden van deze stoornis lijkt zeer waarschijnlijk. A heeft motorische en vocale tics. Hiervoor wordt A. intensief, medicamenteus en gedragstherapeutisch behandeld. Spanning verergeren de uitingen van de stoornis. In Nederland staat A. veelvuldig aan spanningen bloot vanwege de onzekerheid over de verblijfsvergunning en de vele verhuizingen van het gezin binnen Nederland. In Kirgizië `bestaat' de ziekte van A. niet, waardoor adequate behandeling daar niet aanwezig is. De kans is groot dat A. in Kirgizië uiteindelijk in een gesloten inrichting belandt. Verschillende bepalingen uit het Verdrag voor de Rechten van het Kind (art. 2, 3, 6, 24, 28, 31, 26, 27, 37, 39) en daarmee samenhangend de belangen van A. dreigen te worden geschonden als A. teruggestuurd wordt.

Op deze zaak is door de Vreemdelingenrechtbank inmiddels negatief beslist. A. moet met zijn ouders terugkeren naar Kirgizië. In de besluitvorming heeft de rechter de belangen van A. niet meegewogen.
De zaak van A. lijkt misschien uitzonderlijk, in het vreemdelingenrecht is dit dagelijkse praktijk.

Het onderzoek Belang van het Kind in het Vreemdelingenrecht is uitgevoerd door de vankgroep Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen en gefinancierd door Stichting Kinderpostzegels Nederland en het Ministerie van Justitie Directie Vreemdelingenbeleid.

Het onderzoek levert als belangrijkste de volgende bevindingen op:
· De IND toetst zijn beleid bij kinderen uit asielzoekersgezinnen niet aan het IVRK, zij acht de uitvoering van de Vreemdelingenwet hiervoor niet geschikt.
· In de Vreemdelingenrechtspraak wordt een beroep op kinderrechten veel vaker niet gehonoreerd dan in andere rechtsgebieden, kinderrechten zijn van ondergeschikt belang.

· Kinderen uit asielzoekersgezinnen krijgen niet de bescherming die ze nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

· Veel kinderen ervaren geen continuïteit en stabiliteit in hun opvoedingssituatie en geen toekomstperspectief wat leidt tot verdere ontwikkelingsschade.
· Veel ouders van vluchtelingenkinderen zijn vanwege eigen problematiek niet in staat te voorzien in de primaire voorwaarden voor verzorging en opvoeding.
· Het ontbreekt aan een goed verwijzingssysteem waardoor kinderen uit asielzoekersgezinnen die in de knel zitten en bij wie sprake is van een zorgelijke opvoedingssituatie onvoldoende toegang hebben tot de Jeugdzorg.
· Besluitvorming bij kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd duurt veel te lang. Dit geldt zowel voor besluiten van de IND als voor uitspraken van de Rechtbank.

· De Vragenlijst Belang van het kind en voorwaarden voor ontwikkeling- Vreemdelingenrecht is bruikbaar in de procedure Asiel.

Op basis van het onderzoek zijn de volgende aanbevelingen gedaan:
· De Vreemdelingencirculaire dient te worden aangepast zodat rechten van vluchtelingenkinderen uit gezinnen kunnen worden meegewogen in de procedure Asiel.


· Procedures bij vluchtelingenkinderen uit gezinnen moeten met voorrang behandeld worden vanwege de ontwikkelingsschade die als gevolg van langdurige onzekerheid optreedt en het verlies aan toekomstperspectief bij het afbreken van langdurig verblijf in Nederland.

· Er dient afstemming te zijn tussen de IND, het COA en de Bureaus Jeugdzorg zodat kinderen die hulp nodig hebben, deze ook krijgen.
· Kinderen moeten gehoord te worden, ze vinden het zelf belangrijk.
· Met de ontwikkeling van het model Belang van het kind en voorwaarden voor ontwikkeling zijn normen uitgewerkt die toepasbaar zijn in het Vreemdelingenrecht. Hieraan kan in de rechtspraak getoetst worden.
· De advocaat moeten kinderrechten inbrengen in de procedure Asiel bijvoorbeeld middels een beroep op het IVRK en op andere mensenrechtenverdragen. De vragenlijst Belang van het kind en voorwaarden voor ontwikkeling- Vreemdelingenrecht kan hierbij behulpzaam zijn.
· De Raad voor de Kinderbescherming en gedragswetenschappers moeten een rol krijgen bij de besluitvorming in de procedure Asiel bij kinderen uit gezinnen. De Vreemdelingenrechter moet over expertise beschikken betreffende de ontwikkeling van kinderen.

· Bij terugkeer naar het land van herkomst, moeten de voor het kind essentiële ontwikkelingsvoorwaarden in diens leefomgeving aldaar aanwezig zijn.

Bij uitgeverij SWP verschijnt het boek
Kinderen uit asielzoekersgezinnen en het recht op ontwikkeling Het belang van het kind in het Vreemdelingenrecht

Auteurs: Margrite Kalverboer en Elianne Zijlstra

In deze nieuwe uitgave geven de auteurs aan hoe in het Vreemdelingenrecht vanuit een juridisch en ontwikkelings- pedagogisch perspectief rekening dient te worden gehouden met de rechten en belangen van kinderen zoals A.

Kinderen uit asielzoekersgezinnen en het recht op ontwikkeling Het belang van het kind in het Vreemdelingenrecht
telt 144 paginaŽs en kost 17,90 - ISBN 90 6665 768 5 en is vanaf half mei verkrijgbaar.



Ingezonden persbericht