European Union



IP/06/634

Brussel, 16 mei 2006

Commissie: Bulgarije en Roemenië in 2007 lid als voorbereidingen in hoger tempo doorgaan

De Commissie heeft vandaag de monitoringverslagen over de stand van de voorbereidingen van Bulgarije en Roemenië op het EU-lidmaatschap goedgekeurd. Gebaseerd op haar bevindingen meent de Commissie dat Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007 gereed zullen zijn voor het EU-lidmaatschap, mits zij nog resterende vraagstukken aanpakken. De Commissie presenteert een zorgvuldig afgestemde aanpak die erop is gericht dat de hervormingen in beide landen tot de toetreding, maar ook daarna worden voortgezet.

Op 25 april 2005 hebben Bulgarije en Roemenië het Toetredingsverdrag ondertekend, op grond waarvan zij op 1 januari 2007 toetreden tot de EU. De Commissie heeft in oktober 2005 monitoringverslagen gepresenteerd over de stand van de voorbereidingen van beide landen, waarin een aantal tekortkomingen zijn geïdentificeerd. In de huidige verslagen wordt ingegaan op de vooruitgang die sinds oktober 2005 is geboekt.

Voorzitter Barroso bij de presentatie van de verslagen: "Bulgarije en Roemenië hebben sinds oktober 2005 duidelijk vooruitgang geboekt en wij erkennen dit. Beide landen kunnen in staat worden geacht op 1 januari 2007 de eindstreep te halen. Maar daarvoor moeten de inspanningen die zij leveren wel worden geïntensiveerd, met name ten aanzien van de hervorming van justitie en de bestrijding van corruptie. Ik roep de autoriteiten in Bulgarije en Roemenië op de aanbeveling van de Commissie op te vatten als een stimulans om de laatste voorbereidingen af te ronden. De EU wil haar verbintenissen gestand doen. Maar dan moeten de geformuleerde toetredingscriteria wel worden nageleefd."

Olli Rehn, eurocommissaris voor uitbreiding, voegt hieraan toe: "Een onafhankelijk en effectief justitiestelsel, dat volledig is voorbereid op de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit, is de fundering van elke democratische samenleving. Het vormt ook de garantie voor een succesvol lidmaatschap van de EU, aangezien het functioneren van de Unie gebaseerd is op de eerbiediging van de rechtsstaat."

Op dit belangrijke gebied zijn in Bulgarije sinds oktober 2005 diverse wetten aangenomen voor de hervorming van het justitiestelsel. Ook zijn maatregelen genomen ter bestrijding van corruptie, waardoor onderzoeken naar corruptiezaken op hoog niveau konden worden gestart.

Roemenië heeft belangrijke stappen genomen op het gebied van de hervorming van justitie. Er zijn solide structuren ingesteld voor de strijd tegen de corruptie en er zijn onderzoeken geopend naar een groot aantal corruptiezaken op hoog niveau.

Gebaseerd op de bevindingen van de verslagen is de Commissie van mening dat Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007 klaar mogen worden geacht voor het EU-lidmaatschap, mits zij de volgende vraagstukken aanpakken:

* Bulgarije moet duidelijk bewijzen laten zien van resultaten van de strijd tegen corruptie, in termen van onderzoeken en justitiële procedures. Ook moet Bulgarije zijn justitiestelsel verder hervormen, met name ter versterking van de transparantie, efficiency en onpartijdigheid van justitie.
* Roemenië moet zijn inspanningen voortzetten en verdere resultaten laten zien van de strijd tegen de corruptie. Ook moet Roemenië de tenuitvoerlegging van de lopende hervorming van het justitiestelsel consolideren en de transparantie, efficiency en onpartijdigheid van justitie verder versterken.

Verder moeten enkele problemen worden aangepakt die volgens de Commissie aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid^ bij de omzetting van EU-wetgeving en -normen. Het aantal vraagstukken dat aanleiding geeft tot ernstige bezorgdheid is sinds de verslagen van oktober 2005 sterk gedaald (van 16 tot 6 in Bulgarije en van 14 tot 4 in Roemenië).

De Commissie zal de vorderingen van beide landen uiterlijk begin oktober opnieuw bezien. Op die grondslag zal zij vervolgens besluiten of de datum voor de toetreding van beide landen in 2007 kan worden gehandhaafd. Indien beide landen in 2007 toetreden, zal dat verslag ook de terreinen specificeren waarvoor vrijwaringsmaatregelen of andere corrigerende maatregelen nodig zijn bij toetreding.

Zie