MINLNV: Versoepeling tijdelijke regeling varkenspest

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

VERSOEPELING TIJDELIJKE REGELING VARKENSPEST

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is op 9 mei 2006 een uitbraak van klassieke varkenspest (hierna: KVP) bevestigd op een varkenshouderij in de nabijheid van de Nederlandse grens. Hierdoor is het toezichtsgebied dat in een straal van 10 kilometer om de uitbraak is gelegen voor een gedeelte op Nederlands grondgebied komen te liggen. Bij regeling van 9 mei 2006 is het toezichtsgebied ingesteld. Voorts is als voorzorgsmaatregel op 11 mei 2006 een buffergebied ingesteld. De respectieve gebiedsomschrijvingen, alsmede de in de gebieden geldende maatregelen zijn opgenomen in de Tijdelijke regeling gebieden klassieke varkenspest 2006 (hierna: de regeling). De onderhavige regeling wijzigt deze regeling.

Wijziging maatregelen toezichtsgebied
Op grond van artikel 11, eerste lid, onderdeel c, van Richtlijn 2001/89/EG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 23 oktober 2001 betreffende maatregelen van de Gemeenschap ter bestrijding van klassieke varkenspest (PbEG L 316) mogen lidstaten 7 dagen na instelling van het toezichtsgebied weer vervoersbewegingen van andere dieren dan varkens toestaan. In het toezichtsgebied heeft op alle varkensbedrijven klinisch en serologisch onderzoek plaatsgevonden. Bij geen van de bezochte bedrijven zijn verdenkingen van klassieke varkenspest geconstateerd. Gelet hierop is het veterinair gezien verantwoord dat vervoer van andere dieren dan varkens weer wordt toegestaan. Derhalve mogen op grond van onderhavige regeling vee, niet zijnde varkens, en pluimvee weer vervoerd worden in het toezichtsgebied. Voor vervoermiddelen die vee, niet zijnde varkens, en pluimvee, vervoeren en die op gemengde bedrijven in het toezichtsgebied komen waar tevens varkens worden gehouden en vervolgens naar een bestemming buiten het toezichtsgebied gaan, geldt wel nog een reiniging en ontsmetting op de plaats van lading (artikel 5e van de regeling). Aangezien er weer meer transporten van dieren zijn toegestaan, zijn er meer vervoermiddelen op de weg aanwezig zijn. Vervoermiddelen kennelijk bestemd voor het vervoer van varkens, levende producten van varkens, mest van varkens, diervoerders voor varkens en rauwe melk afkomstig van bedrijven waar tevens varkens worden gehouden mogen binnen het gebied niet verplaatst mogen worden tenzij de bestuurder van het vervoermiddel kan aantonen dat het vervoer betreft anders dan eerder genoemd vervoer. Kan de bestuurder dit niet aantonen dan mag het vervoermiddel pas binnen het gebied verplaatst worden nadat het vervoermiddel een dubbele reiniging en ontsmetting heeft ondergaan en na de dubbele reiniging en ontsmetting drie dagen heeft stilgestaan voordat het vervoermiddel verplaatst wordt binnen het gebied.

Tevens is het weer toegestaan om levende producten van varkens naar bedrijven in het toezichtsgebied te vervoeren, mits de aflevering plaatsvindt op de openbare weg grenzend aan het bedrijf van bestemming.
Tot slot wordt de tekst met betrekking tot het vervoer van diervoeders voor varkens (artikel 2, vierde lid) verduidelijkt.

Wijziging maatregelen buffergebied
Varkenshouders in het buffergebied mogen slechts varkens afvoeren nadat deze klinisch en/of serologisch zijn onderzocht en een dierenarts de verklaring heeft afgegeven dat de varkens geen verschijnselen van KVP hebben. Voorts zijn er in het buffergebied aanvullende reinigings- en ontsmettingsmaatregelen van toepassing en worden diensten aan varkenshouders gecompartimenteerd.

De maatregelen in het buffergebied hadden tot dusverre geen betrekking op het intracommunautaire handelsverkeer. In overleg met de Europese Commissie is evenwel besloten dat het uit oogpunt van vrijwaring wenselijk is aan de verzending van varkens uit het buffergebied naar andere lidstaten dezelfde eisen te stellen als aan de verzending van varkens binnen Nederland. Derhalve worden in de onderhavige wijzigingsregeling de artikelen 5a en 5c van de regeling aldus gewijzigd dat het klinisch en/of serologisch onderzoek en de verklaring van de dierenarts dat de varkens geen verschijnselen van KVP hebben, ook worden vereist bij de certificering voor de export van varkens vanaf een in het buffergebied naar het buitenland of een exportverzamelplaats. Onderhavige wijzigingsregeling is voorgelegd aan de Europese Commissie en deze heeft met de wijziging ingestemd.

MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit van 16 mei 2006,
TRCJZ/2006/1606, houdende de wijziging van de
Tijdelijke regeling gebieden klassieke
varkenspest 2006

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10 van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224); Gelet op artikel 11 van Richtlijn 2001/89/EG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 23 oktober 2001 betreffende maatregelen van de Gemeenschap ter bestrijding van klassieke varkenspest (PbEG L 316);
Gelet op de artikelen 17, 30 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I
De Tijdelijke regeling gebieden klassieke varkenspest 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A
De artikelen 2 en 3 komen te luiden:

Artikel 2

1. Het vervoer, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, van:
a. varkens;
b. levende producten van varkens;
c. mest van varkens;
d. diervoeders voor varkens;
e. rauwe melk afkomstig van bedrijven waar tevens varkens worden gehouden; uit, naar of binnen het gebied is verboden.

2. Het is in het gebied verboden mest van varkens aan te wenden.
3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, geldt niet voor het vervoer van levende producten van varkens naar bedrijven waar varkens worden gehouden, mits de aflevering plaatsvindt op de openbare weg grenzend aan het bedrijf van bestemming.
4. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, onderdeel d, geldt niet voor het vervoer van diervoeders voor varkens naar een bedrijf mits:
a. het vervoer rechtstreeks van de fabriek naar het bedrijf waarvoor de diervoerders bestemd zijn plaatsvindt,
b. het vervoermiddel na aflevering van de diervoeders direct weer terug naar de fabriek gaat en
c. het vervoermiddel bij het verlaten van het bedrijf wordt gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de Inspecteur Generaal van de VWA goedgekeurd protocol, dat is gepubliceerd op www.vwa.nl.

5. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, onderdeel e, geldt niet indien de rauwe melk rechtstreeks van het bedrijf waar tevens varkens worden gehouden naar de melkfabriek wordt vervoerd, mits het vervoermiddel bij het verlaten van het bedrijf wordt gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de Inspecteur Generaal van de VWA goedgekeurd protocol, dat is gepubliceerd op www.vwa.nl.

Artikel 3

1. Het is verboden vervoermiddelen, gebruikt of kennelijk bestemd voor het vervoer van: a. varkens;
b. levende producten van varkens;
c. mest van varkens;
d. diervoerders voor varkens;
e. rauwe melk afkomstig van bedrijven waar tevens varkens worden gehouden; te verplaatsen binnen het gebied.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor de toepassing van de uitzonderingen, bedoeld in artikel 2, derde tot en met vijfde lid.
3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing indien: a. de bestuurder van het vervoermiddel kan aantonen dat het vervoer betreft anders dan het vervoer als bedoeld in het eerste lid, of
b. het vervoermiddel aantoonbaar een dubbele reiniging en ontsmetting heeft ondergaan en na de dubbele reiniging en ontsmetting drie dagen stil staat voordat het vervoermiddel verplaatst wordt binnen het gebied.

B
In artikel 5a, eerste lid, vervalt .in Nederland..

C
Artikel 5c, eerste lid, komt te luiden:

1. Het is verboden varkens, niet zijnde slachtvarkens, te vervoeren vanaf een bedrijf gelegen binnen het gebied, naar:
a. een ander bedrijf, gelegen buiten het gebied, niet zijnde het gebied, bedoeld in bijlage 1, of
b. een exportverzamelplaats, gelegen binnen het gebied of buiten het gebied, niet zijnde het gebied, bedoeld in bijlage 1.

D
In artikel 5e, vervalt de zinsnede .niet zijnde het gebied bedoeld in bijlage 1..

E
In artikel 5h, tweede lid, onderdeel a, wordt .voordat het vervoermiddel veevoeder voor varkens levert. vervangen door: voordat het vervoermiddel veevoeder levert.

F
In bijlage 1, punt 1, wordt na .5,. ingevoegd: 5e.

Artikel II
Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt 16 mei 2006 om 22.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant geplaatst worden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,

C.P. Veerman