Socialistische Partij

Spoeddebat over status Ayaan Hirsi Ali: 26.000 plus 1

16-05-2006 * Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie rond Ayaan Hirsi Ali, die deze week in opspraak raakte omdat er vragen rezen rond haar vluchtverhaal. Namen de SP voert Justitie-specialist Jan de Wit het woord: "Het gaat over een zaak met vele kanten, een zaak die tegenstrijdige gevoelens oproept. Veel is nog onduidelijk, maar dat wat hier gebeurt dramatisch is voor de betrokkene, Ayaan Hirsi Ali, staat buiten kijf. Hier passen dan ook geen gemakkelijke conclusies, maar een voortdurend tegen elkaar afwegen van de formele en de humanitaire aspecten van deze zaak."

Jan de Wit Als het zo is, en daar heeft het nu alle schijn van, dat Ayaan Hirsi Ali bij haar naturalisatieaanvraag een valse naam en een valse geboortedatum heeft gebruikt, dan lijkt de constatering van minister Verdonk in haar brief van gisteren, gezien de staande jurisprudentie van de Hoge Raad, onontkoombaar. Gebruik van onjuiste persoonsgegevens ontdoet een naturalisatie van haar rechtsgevolg. Dat zou betekenen dat mevrouw Hirsi Ali nooit de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen. Dit mag, juridisch gezien, een heldere constatering zijn, maar de consequenties daarvan - zowel voor mevrouw Hirsi Ali persoonlijk - als staatsrechtelijk gezien haar Kamerlidmaatschap zijn nog nauwelijks in te schatten.

Jan de Wit: "Het heeft daarom ook mij zeer verbaasd dat de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie kans heeft gezien om de Kamervragen van de heer Nawijn over de status van mevrouw Hirsi Ali binnen één dag te beantwoorden. Met alle respect: dat zijn we van deze minister doorgaans anders gewend. Mijn fractie kan zich dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de kandidaat-lijsttrekker van de VVD, die bij voortduring wijst op haar rechte rug, het nodig vond hier een daad te stellen. Het tempo waarin de minister tot haar oordeel is gekomen staat in schril contrast met de lange jaren waarin de partij van deze minister, en ook zijzelf, op de hoogte waren van de onwaarheden in het asielverleden van mevrouw Hirsi Ali."

"Noch de VVD, kampioen van het restrictieve toelatingsbeleid, noch minister `regels zijn regels' Verdonk vond het blijkbaar eerder nodig hier consequenties aan te verbinden. Hoe is dat mogelijk? De meedogenloze hardheid, de strengheid en de rigiditeit van het Nederlandse asielbeleid van de afgelopen jaren mocht van deze minister én haar partij gelden voor de vele duizenden naamloze, gezichtsloze asielzoekers, en niet voor de spraakmakende Hirsi Ali, die stemmen kon trekken voor de VVD ondanks de gaten in haar asielverhaal. Totdat de spraakmakendheid van Hirsi Ali zich tegen haar keerde op een voor deze minister slecht moment, tijdens haar campagne voor het lijsttrekkerschap, en na Taïda Pasic en Salomon Kalou. Toen was ineens binnen 24 uur voor de minister helder dat zij geen Nederlandse was en dat ook nooit was geweest. De rug van de minister is recht gebleven, maar de vieze smaak in onze mond is er niet minder om."

"Betekent dit dat mijn fractie vindt dat voor mevrouw Hirsi Ali de wet, en de interpretatie daarvan door de Hoge Raad, niet zou moeten gelden? Dat zij, in tegenstelling tot velen in een vergelijkbare situatie, wél zonder meer haar Nederlandse paspoort mag houden? Nee. Zij staat niet boven of naast de wet, en er is geen gemakkelijke uitweg uit het niemandsland waarin zij nu terecht lijkt te zijn gekomen. Maar de SP voelt er niets voor om dat te constateren en over te gaan tot de orde van de dag. Evenmin past ons leedvermaak, omdat Hirsi Ali nu geconfronteerd wordt met het bikkelharde vreemdelingenbeleid van een minister die zij altijd als Kamerlid en partijgenote heeft gesteund. Ayaan Hirsi Ali heeft zich, nadat zij hier in 1992 is gekomen, ontwikkeld tot een belangrijke stem in het publieke debat - of je het nu met haar eens bent of niet. Zij heeft voor haar keuze om haar mening niet onder stoelen of banken te steken een hoge prijs betaald. Ze heeft al jaren te maken met zeer ernstige bedreigingen en heeft maandenlang ondergedoken moeten leven. Het gevaar voor haar leven houdt tot op de dag van vandaag aan en heeft grote invloed op haar bewegingsvrijheid. De angst van haar buren voor hun eigen veiligheid zal haar binnenkort zelfs haar huis kosten. Gezien die omstandigheden kan Nederland haar niet zomaar laten vallen, zoals een deel van de VVD lijkt te doen, nu ze politiek niet meer bruikbaar is."

"Er moet een oplossing komen voor Ayaan Hirsi Ali, een oplossing die recht doet aan haar situatie en die haar veiligheid garandeert. Maar vooral niet alleen voor haar. Er zijn op dit moment in Nederland duizenden mensen in een vergelijkbare situatie: vele jaren in Nederland, ingeburgerd, maar zonder recht hier te mogen blijven. Wie graag wil dat Ayaan Hirsi Ali voor Nederland behouden blijft, omdat zij inmiddels bij ons hoort, moet zich rekenschap geven van het bestaan van al die mensen die, net al zij, al zolang in ons midden leven, dat we ze niet meer kwijt willen. Mijn fractie heeft altijd gepleit voor een generaal pardon voor de groep van 26.000. Wat ons betreft pleiten we voortaan voor een pardon voor de groep van 26.000 plus 1."