Ingezonden persbericht


'EUROPEES BURGERINITIATIEF'

Woensdag 17 mei, 15.00 - 17.00 uur
IVN (Jac. P. Thijssezaal), Plantage Middenlaan 2c, Amsterdam

Uitnodiging voor de eerste presentatie in Nederland van de campagne

Het idee
Onder aanvoering van Democracy International (Europese koepel van organisaties voor directe democratie) en AEGEE Europe (Europa-wijde studentenorganisatie) werkt een Europa-wijde coalitie van diverse organisaties momenteel aan de voorbereiding van een campagne om in Europa één miljoen handtekeningen in te zamelen voor de invoering van het Europees Burgerinitiatief. Hiermee krijgen wederom één miljoen burgers het recht om een voorstel of idee op de agenda van de Europese Unie te plaatsen. We organiseren dus een informeel Europees Burgerinitiatief om het formele, bindende Europese Burgerinitiatief te krijgen. Zo'n grote campagne voeren kan alleen met een brede coalitie van organisaties en individuen. Vindt u dit interessant of wilt u meer weten? Kom dan naar deze eerste presentatie van deze campagne in ons land.

Waarom deze campagne?
Na het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet verkeert Europa in een crisis. Consensus over de uitweg uit deze crisis is vooralsnog ver te zoeken. Maar één ding staat vast: zonder de burgers is er geen Europa. Om te slagen moet de EU zich weten te verzekeren van de actieve steun en medewerking van de burgers. Het Europees Burgerinitiatief zal ervoor zorgen dat de stem van de burgers niet ontbreekt in het debat over de toekomst van Europa.

Het programma
14.30 uur Inloop met koffie
15.00 uur Opening door Eisse Kalk (Stichting Agora Europa) 15.05 uur Hoe het Europese Burgerinitiatief in de EU-Grondwet terecht kwam - presentatie in het Engels door Carsten Berg (Democracy International) 15.15 uur 'Plan de campagne' - hoe kunnen we nu campagne voeren voor het Europees Burgerinitiatief? - presentatie door Arjen Nijeboer (Referendum Platform) 15.25 uur Ideeën voor de campagne - interviews met vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties: Omar Ramadan (Forum voor Democratische Ontwikkeling), Jessica Woerlee (AEGEE Europe), Gijs de Jong (Referendum Platform) e.a. 15.45 uur Plenaire discussie
17.00 uur Einde

Wie zijn uitgenodigd?
Individuen en personen vanuit NGO's die meer willen weten over deze campagne.

Praktisch
De toegang is gratis. Wel graag vooraf aanmelden, liefst per email, bij: Referendum Platform, info@referendumplatform.nl tel 06-52450279 (ook voor meer info).

Routebeschrijving: OV: metrostation Waterlooplein (uitgang Nieuwe Herengracht) of tram 9 of 14, halte Plantage Kerklaan (Artis). Auto: neem afslag S116 vanaf de Ring A10, na de IJtunnel op de rotonde richting Artis, u bevindt zich dan op de Plantage Middenlaan. Beperke parkeermogelijkheden.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Referendum Platform, AEGEE Europe, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, Stichting Agora Europa en het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie i.s.m. IVN, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie.