D66

17 mei IDAHO - International Day against Homophobia. Naar aanleiding van een resolutie van het Europees Parlement over homofobie in Europa (van 18 januari 2006) organiseert het Europees Parlement met medewerking van Commissaris Frattini, Commissaris Spidla en de President Borrell een persconferentie en seminar op 17 mei.

17 mei is de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Het Parlement wil ervoor zorgen dat deze dag internationaal wordt erkend, door de VN, de EU en door afzonderlijke landen.

Sophie in 't Veld: "Deze dag is een glashelder signaal dat Europa een echte gemeenschap van waarden is, met het Europees Parlement als de kampioen Grondrechten onder de EU instellingen. De Commissie, maar vooral de Raad en de lidstaten spannen zich niet bijster in om de grondrechten tastbaar te maken voor de Europese burgers. Het is jammer dat de EU Grondwet er voorlopig niet komt, want daarmee had het EP veel meer mogelijkheden gehad om discriminatie effectief te bestrijden. Ik zou graag zien dat Nederland, als één van de "Nee" stemmers, juist op dit terrein met voorstellen komt en de rol van gidsland weer op zich neemt".

Zie ook www.gayandlesbianrightsintergroup.com

17-5-2006 10:16