VVD


15-5-2006

Europees Parlement keurt meerjarenbegroting goed

Vandaag heeft het Europees Parlement het akkoord voor nieuwe financiële perspectieven 2007-2013 goedgekeurd. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is hiermee op 864 miljard euro vastgesteld.

Op initiatief van het Europees Parlement zullen de lidstaten van de Europese Unie hun financiële management en hun financiële controle beter moeten verantwoorden. Aan het einde van het jaar moeten de lidstaten een verklaring tekenen dat zij de EU-gelden correct hebben besteed. Tot nu bestond een dergelijke regeling niet.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder was lid van het onderhandelingsteam: "Ik ben tevreden met het bereikte resultaat. Vooral het feit dat de lidstaten een verklaring moeten tekenen dat zij de EU-gelden juist hebben besteed maakt de financiële controle door het Europese Rekenhof en Commissie veel beter. Het Europese budget wordt voor 80% door de lidstaten zelf uitgegeven. Momenteel hoeven zij daar geen verantwoording over af te leggen. Daar komt nu gelukkig verandering in." In december keerden 23 van de 25 lidstaten van de Europese Unie zich nog tegen dit plan.

Ook is dankzij het Europees Parlement meer nadruk komen te liggen op onderzoek, Trans-Europese netwerken, het midden- en kleinbedrijf en scholing in Europa. Voor al deze terreinen is meer geld beschikbaar gekomen. Verder nam het Europees Parlement in speciale verklaringen afstand van de besluiten, zoals vrijwillige modulatie, ten aanzien van de Europese landbouwpolitiek.

Jan Mulder: "Doordat we meer geld hebben gekregen voor scholing kunnen 70.000 extra studenten gebruik maken van de zo succesvolle Erasmus-beurs waarmee een periode in een andere lidstaat gestudeerd kan worden. Voor de ontwikkeling van studenten en de integratie binnen Europa is dat zeer belangrijk."