Gemeente Thorn


18 mei 2006

RAADSCOMMISSIE HEEL, MAASBRACHT EN THORN
DINSDAG 23 MEI 2006, 19.30 UUR IN RAADZAAL GEMEENTEHUIS MAASBRACHT Op dinsdag 23 mei 2006 vergaderen de fractievoorzitters van Heel, Maasbracht en Thorn in het kader van de aanstaande herindeling. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal van gemeente Maasbracht en is openbaar. U bent van harte welkom. De navolgende agendapunten worden (onder voorbehoud van wijzigingen) behandeld:
1. Opening en vaststelling agenda;

2. Mededelingen/ingekomen stukken;

3. Voorstel herindelingskrediet;

4. Nota burgerparticipatie;

5. Samenstelling griffie;

6. Nota financiële verkenningen;

7. W.v.t.t.k.;

8. Rondvraag.

HARRY COUMANS EERSTE GEMEENTESECRETARIS MAASGOUW Harry Coumans (51) wordt de eerste gemeentesecretaris van Maasgouw. De drie colleges van Heel, Maasbracht en Thorn gingen op dinsdag 9 mei jl. akkoord met zijn aanstelling. Coumans is momenteel gemeentesecretaris van het Zuid-Limburgse Vaals. Op 15 augustus aanstaande treedt hij in eerste instantie in dienst van de gemeente Maasbracht als beoogd gemeentesecretaris/directeur van Maasgouw. Op 1 januari 2007 stromen Heel, Maasbracht en Thorn samen in gemeente Maasgouw.
Harry Coumans is 51 jaar geleden geboren in Valkenburg-Houtem. Momenteel woont hij in Reymerstok. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen. Na zijn HBO-opleiding Secretariaat Arrondissementsparketten volgde hij diverse managementopleidingen en cursussen in Nederland en Amerika. Vanaf 1981 bekleedde hij diverse leidinggevende functies binnen het Arrondissement Maastricht. In 2001 maakte hij de overstap naar de functie gemeentesecretaris van de gemeente Vaals. Ook op het maatschappelijke vlak zit Coumans niet stil. Tot vorig jaar was hij voorzitter van de Fanfare St. Franciscus van Reymerstok en zat hij in de organisatie van diverse evenementen in zijn woonplaats. Ongeveer 25 jaar geleden kreeg Coumans dus de kans om een leidinggevende functie te gaan uitoefenen. Hij zegt, dat hij vanaf dat moment verknocht is geraakt aan het dragen van
eindverantwoordelijkheid. Hij houdt ervan om met mensen te werken. Zelf geeft hij aan dat zijn kracht ligt in het ontwikkelen, enthousiasmeren en motiveren van mensen. Deze werkwijze heeft volgens hem tot gevolg dat de resultaten en prestaties van de organisatie permanent verbeteren. Openheid, eerlijkheid, enthousiasme en integriteit zijn zijn handelsmerken. Een afspraak is een afspraak en je weet wat je aan mij heb, zegt hij zelf.

SLUITING GEMEENTEHUIS
Het gemeentehuis is op vrijdag 26 mei a.s. (de dag na Hemelvaartdag) voor het publiek gesloten. Ook op maandag 5 juni a.s. (Tweede Pinksterdag) is het gemeentehuis gesloten.

BURGERJAARVERSLAG
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 11 mei jl. presenteerde burgemeester Lutters het burgerjaarverslag 2005. In dit burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af voor de kwaliteit van de dienstverlening en de wijze waarop de relatie tussen gemeentelijke overheid en burgers wordt onderhouden. Naast openbare orde en veiligheid passeren in het verslag de participatie van de burgers, de communicatie met de burgers, de majeure projecten en de gemeentelijke herindeling de revue. Ook wordt ingegaan op het afscheid van burgemeester Rongen en de installatie van burgemeester Lutters. Het geheel is rijk geïllustreerd met fotos.
Het burgerjaarverslag kunt u bestellen door contact op te nemen met de gemeente Thorn (Elvira van Zundert), tel. 0475-567600. Tevens is het mogelijk om het burgerjaarverslag in te zien via de website www.thorn.nl (Bestuursinformatie, College van b&w). Via een contactformulier op de website is het ook mogelijk om een exemplaar van het burgerjaarverslag te bestellen.

START FIETSSUBSIDIEREGELING MAASPLASSEN
ONDERNEMER GRIJP UW KANS!
Subsidie
Toeristische bedrijven, gevestigd in de gemeenten Swalmen, Roermond, Roerdalen, Ambt Montfort, Maasbracht, Echt-Susteren, Haelen, Heel en Thorn, die gelegen zijn aan de Landelijke Fietsroutes (LF-routes) of aan het fietsknooppuntennetwerk, kunnen met ingang van 1 juli 2006 subsidie aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Een ondernemer in de recreatiesector kan een subsidie krijgen van maximaal .10.000,00. De regeling is een initiatief van de Provincie Limburg, de gemeenten in de toeristische regio Maasplassen/WCL en de Kamer van Koophandel Limburg-Noord en is mede tot stand gekomen door gebruikmaking van twee regionale stimuleringsprogrammas van de Europese Unie (Ceres en Leader Plus).

Wegens succes geprolongeerd
De fietssubsidieregeling is eind 2004 geïntroduceerd in de regio Peel en Maas en Maasduinen, om het fietsroutenetwerk verder te vercommercialiseren. Uit onderzoek bleek, dat er weliswaar een goed aangelegd netwerk van fietsroutes lag, maar dat er nauwelijks voorzieningen en stopplaatsen waren tot verpozing. De Kamer van Koophandel wil samen met Provincie Limburg ondernemers stimuleren om kleinschalige investeringen te doen in terras, theetuin of bijvoorbeeld Bed and Breakfast. De subsidieregeling voor ondernemers in de regios Peel en Maas en Maasduinen is een succes geworden. Ondernemers in deze regios willen voor liefst 4,5 miljoen euro investeren in voorzieningen. De Kamer van Koophandel heeft inmiddels .318.000,00 aan subsidie toegewezen. Voor de regio Maasplassen/WCL gaat de identieke fietssubsidieregeling per 1 juli a.s. van start. Dit wil zeggen dat aanvragen voor subsidie met ingang van 1 juli a.s. in ontvangst worden genomen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilma Rongen, tel. 077-3203328 of per e-mail wrongen@venlo.kvk.nl. Voor het reglement en aanvraagformulier van de Subsidieregeling Maasplassen kunt u kijken op www.kvk.nl/fiets.

ANJERLOTERIJ LIMBURG 2006
Start
Op zondag 14 mei 2006, start in alle 47 Limburgse gemeenten de verkoopcampagne van de jaarlijkse Anjerloterij Limburg. Ook dit jaar zullen weer duizenden verenigingsmensen, door heel Limburg, in hun eigen omgeving de loten van de Anjerloterij Limburg 2006 te koop aanbieden. In de gemeente Thorn betreft het dit jaar leden van de Koninklijke Harmonie van Thorn en Harmonie St.-Michaël.

Ondersteuning culturele initiatieven
De prijs per lot bedraagt dit jaar wederom .1,00. Van elk verkocht lot mag de verkopende vereniging zelf eenderde deel oftewel .0,35 behouden voor de verenigingskas. De overige tweederde - aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijke bureau - is bestemd voor zowel culturele initiatieven als initiatieven gericht op natuurbehoud binnen onze eigen regio. In onze provincie werd in 2005 ruim .500.000,00 aan subsidie toegekend. Ook voor 2006 beschikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg over een jaarbudget van ruim .500.000,00. De hoogte van dit budget wordt bepaald door de bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds en door de opbrengst van de jaarlijkse Anjerloterij.
In 2005 werden bijna 153.000 loten verkocht. Voor 2006 rekent het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg nadrukkelijk op een stijging van de lotenverkoop.

Prijzen
Ook dit jaar zijn er weer 100 aantrekkelijke prijzen te winnen, die zoveel mogelijk zijn aangepast aan de doelstellingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De hoofdprijs is een droomreis ter waarde van .10.000,00. Verder zijn er cultuurreizen naar de Europese culturele hoofdstad, naar Londen en naar Parijs te winnen. Andere prijzen zijn culturele arrangementen, waardevolle theaterbonnen en 45 Anjerprijzen, dit jaar in de vorm van een zilveren ring met briljantjes van ontwerpster/edelsmid Merle Anderson uit Maastricht.

Hét cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, dat de Anjerloterij verzorgt, is samen met de 11 andere regionale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds hét cultuurfonds voor Nederland. De afdelingen subsidiëren projecten op cultureel gebied in brede zin: muziek, theater, letteren, beeldende kunst, monumentenzorg, kunst- en cultuureducatie, wetenschap en natuurbehoud.
Als de financiële middelen stijgen, kunnen nog meer projecten gesteund worden! Uw steun door het kopen van loten van de Anjerloterij is dan ook onmisbaar voor het functioneren van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en daarmee voor het behoud van onze eigen Limburgse cultuur in al haar facetten.

EEN NIEUWE EVENEMENTENKALENDER IS UIT!
Kalender periode mei-augustus 2006 is uit
Een nieuwe evenementenkalender over de periode mei-augustus 2006 is uit. Hij vormt ook ditmaal het resultaat van een samenwerking tussen de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn.
De evenementenkalender biedt u informatie over de activiteiten in hierboven genoemde gemeenten gedurende de maanden januari, februari, maart en april 2006. Ook zijn de evenementen in het Belgische Maaseik en Kinrooi in de kalender meegenomen. De evenementenkalender is gratis verkrijgbaar aan de balie van het gemeentehuis en bij de VVV. Ook in de verschillende horecagelegenheden is hij in te zien.

Aanmelding nieuwe activiteiten voor volgende kalender De voorbereidingen voor de eerstvolgende kalender zijn weer begonnen. Het is ook in uw belang dat de kalender zo volledig mogelijk is. Daarom willen wij u verzoeken, indien er in de periode september-december 2006 evenementen van uw zijde op stapel staan, deze aan ons door te geven. Dit kan schriftelijk. U dient dan de informatie van de naam en een korte omschrijving van het evenement, het tijdstip, de locatie de contactpersoon en het e-mailadres te sturen naar onze gemeente, t.a.v. de heer Jac. Forschelen. Nog beter is het om via internet genoemde gegevens aan ons door te geven. Op de gemeentelijke website www.thorn.nl vindt men onder home de aanduiding evenementen, alwaar u uw gegevens invult.

ROOKVERBOD IN BOSSEN, HEIDE- OF VEENGRONDEN EN AN DERE TERREINEN WELKE MET BRANDBARE GEWASSEN ZIJN BEGROEID
In verband met de extreme droogte van de laatste tijd heeft het college van burgemeester en wethouders besloten voorschriften vast te stellen tot het voorkomen van brand en het beperken van de gevolgen van brand.
Deze voorschriften luiden:

1. het is verboden om te roken in bossen dan wel op heide- of veengronden of andere terreinen welke met brandbare gewassen zijn begroeid of binnen een afstand van dertig meter daarvan gedurende de door burgemeester en wethouders aangewezen periode;
2. het is verboden om in bossen dan wel op heide- of veengronden of andere terreinen welke met brandbare gewassen zijn begroeid of binnen een afstand van honderd meter daarvan, voorzover het de openlucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen;

3. het in het eerste en tweede voorschrift gestelde verbod geldt niet voor zover het bepaalde in artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht van toepassing is;

4. het in het eerste voorschrift gestelde verbod geldt niet voor zover het roken plaatsvindt in gebouwen en aangrenzende als tuin ingerichte erven.

Deze voorschriften treden in werking op vrijdag 12 mei 2006 om 18.00 uur en gelden tot vrijdag 1 september 2006.