Ingezonden persbericht


Persbericht, 17 mei 2006 2006/16

VAREN MET DE NEELTJE JACOBA

Historische reddingboot meert aan in Zuiderzeemuseum

In het Hemelvaartweekend legt het veelbesproken schip de 'Neeltje Jacoba' aan in de haven van het Zuiderzeemuseum. Niet alleen om bezoekers vanaf de kant een kijkje te gunnen op deze bijzondere reddingboot, maar juist ook om met bezoekers uit te varen. Voor ¤ 5,- per persoon kunnnen maximaal 12 mensen per keer, drie kwartier meevaren op het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee. Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is dit weekend daarom extra bijzonder.

De meeste mensen in Nederland brengen de Neeltje Jacoba vooral in verband met topcrimineel Klaas Bruinsma. Het schip heeft echter een veel langere en roemrijke geschiedenis, die het Zuiderzeemuseum en de Stichting Neeltje Jacoba 1929 graag voor het voetlicht brengen. Al in 1929 liep de Neeltje Jacoba namelijk van stapel als tweede reddingboot van het zelfrichtende principe, waardoor het na omslaan vanzelf weer overeind kwam. In 1930 werd het schip gestationeerd in IJmuiden. De Neeltje Jacoba rukte van hieruit meer dan 250 keer uit om het leven van 206 schipbreukelingen te redden.

Nautisch erfgoed
In 1987 werd de Neeltje Jacoba van de slopershamer gered en in Enkhuizen grondig gerenoveerd. Het uiterlijk werd hierbij zorgvuldig intact gelaten, terwijl het interieur werd aangepast aan haar nieuwe bestemming als motorjacht en de moderne eisen. Omdat de Neeltje Jacoba technisch in een uitstekende staat verkeert en is uitgerust met alle moderne middelen is het schip voor de KNRM ook nu nog actief voor station Enkhuizen. Hiermee is de Neeltje Jacoba met een leeftijd van bijna 75 jaar waarschijnlijk de oudste nog actieve reddingboot ter wereld.

Nog veel meer te beleven
Er is in het Zuiderzeemuseum nog veel meer te beleven. Naast de gemotoriseerde 'Neeltje Jacoba' kunnen bezoekers in het oude boothuis van Moddergat (1878) een strandreddingboot uit Noordwijk bekijken. Dagelijks zijn er verder demonstraties van onder meer de visroker, kuiper en stoker. Ook de huisvrouw uit 1930 is altijd hard aan het werk en de bewoners van de Urker Bult maken graag een praatje. Kinderen kunnen dit lange weekend een (spring)touw draaien, zich verkleden als Volendammer of Marker vissersman of -vrouw en een bezoek brengen aan het speciaal voor hen ontworpen Kindereiland.

Informatie en openingstijden
Begin april is het Zuiderzeemuseum officieel 'niet stoffig' verklaard door poetsdiva's Marja en Liny van het RTL4-programma 'Hoe schoon is jouw huis'. Het gehele museum is tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op feestdagen en in juli en augustus ook op maandag). Het volwassenentarief bedraagt ¤ 11,50 en voor kinderen van 4 toot en met 12 jaar is het tarief ¤ 9,-. Van 25 tot en meet 28 mei kunnen bezoekers voor ¤ 5,- op de Neeltje Jaccoba een kaartje kopen voor een rondvaart van drie kwartier. Voor meer actuele informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11.

Noot aan de redactie (