GroenLinks

Linkse Turken in Nederland bedreigd

17 mei 2006

Linkse Turken in Nederland krijgen de laatste maanden opvallend vaak dreigementen van rechts-nationalistische landgenoten. GroenLinks vraagt om opheldering en bescherming.

Zeki Arslan, voorzitter van de Samenwerkende Turkse organisaties Overijssel en lid van GroenLinks, trok zich om veiligheidsredenen terug van een symposium over de holocaust en de Armeense genocide. Turkije ontkent deze genocide van 1915. Arslan werd bedreigd via de mail en in het Turkstalige, in Nederland verschijnende weekblad Dünya. Arslan is verbijsterd dat media en politiek niet reageren. Naima Azough stelt kamervragen aan de ministers van Integratie, Justitie en Buitenlandse Zaken.

Schriftelijke vragen van het lid Azough aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Justitie over rechts-nationalistische intimidatie van in Nederland woonachtige Turken


1. Heb u kennisgenomen van de berichten over nationalistische intimidatie van Turken in Nederland vanuit Turkije? Hoe beoordeelt u deze berichten? (1)


2. Bent u op de hoogte van het belastende artikel van de Turkse krant Dünya, die ook in Nederland wordt gepubliceerd, over de voorzitter van de Samenwerkende Turkse organisaties Overijssel (STO), de heer Zeki Arslan? (2)


3. Kunt u bevestigen dat de auteur van het betreffende artikel, Erdogan Serdengecti, topambtenaar is op het Turkse ministerie van Onderwijs? Zo ja, heeft u daarover contact gehad met de Turkse regering? Zo nee, wie is de auteur dan wel?


4. Heeft u andere aanwijzingen dat Turkse rechts-nationalisten uit Turkije druk uitoefenen op Turken in Nederland en hen bedreigen? Zo ja, welke aanwijzingen zijn dat?


5. Bent u bereid om de Turkse autoriteiten te vragen om de bedreigingen van Turkse onderdanen tegen Turken in Nederland te onderzoeken en zomogelijk te vervolgen, dan anderszins te bestrijden?


6. Hoe beoordeelt u de situatie dat publicaties van Turkse auteurs in Turkije de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland beknot? Welke maatregelen kunt u daartegen ondernemen? Bent u bereid daartoe over te gaan?


7. Is er een risico-analyse uitgevoerd naar de veiligheidssituatie van de heer Arslan, zijn familie en anderen die wellicht te maken hebben gekregen met bedreigingen uit deze hoek? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat is dan de beoordeling geweest en welke mogelijke vervolgmaatregelen zijn genomen om hun veiligheid te waarborgen?


8. In hoeverre kunt u bevestigen dat er sprake is van een toenemende manifestatie van Turkse uitingen van rechts-nationalisme in Nederland? Zo neen, bent u bereid hier onderzoek naar te laten doen?


9. Bent u van mening dat Turks-nationalistische beïnvloeding, druk of bedreigingen een negatieve invloed kunnen hebben op de integratie van Turken in Nederland? Zo ja, welke maatregelen kunt u nemen om Turken in Nederland te beschermen tegen dergelijke beïnvloeding? Bent u bereid maatregelen te treffen?


10. Kunt u bevestigen dat de nieuwe voorzitter van Milli Görüs Nederland naar voren is geschoven door de conservatieve Duitse tak van deze religieuze organisatie? Hoe schat u de invloed van de Duitse tak op het Nederlandse bestuur van Milli Görüs in? Hoe beoordeelt u deze invloed?

(1) De Volkskrant 15 mei 2006, Trouw 12 en 13 mei 2006. (2) Dünya, april 2006.

«