Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Rondleidingen archeoligsche opgravingen Odaparking

Sittard-Geleen, 17 mei 2006 - Belangstellenden kunnen deze week een kijkje nemen bij de archeologische opgravingen in de bouwput van de toekomstige Odaparking aan de Odasingel. Op dit moment vindt daar volop onderzoek plaats. Volgens stadsarcheoloog Marion Aarts wordt het onderzoek nog deze week afgerond.

Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een rondleiding op woensdag 17 mei om 16.00 en 17.00 uur, op vrijdag 19 mei om 16.00 en 17.00 uur en op zaterdag 20 mei om 14.00 en 15.00 uur. De rondleiding start bij de toegang van hete bouwterrein op de hoek Deken Thijssenstraat/Deken Haenraetsstraat. Na afloop van de rondleiding bestaat de mogelijkheid om Museum Het Domein vondsten te bekijken.

En dat is de moeite waard, want de opgravingen hebben inmiddels opvallende vondsten opgeleverd. Aanvankelijk werd op basis van een vooronderzoek met bescheiden middelen met het archeologisch onderzoek begonnen. Het onderzoek richtte zich enerzijds op de algemene ontwikkeling van het landschap rondom de stad in de loop van de tijd, en anderzijds op het verloop van de in het vooronderzoek aangetroffen gracht en de documentatie van eventuele vestingwerken.

Grachten
Maar in de tweede week van het onderzoek bleek al snel dat alle aannames over de aanwezigheid van water rond de stad en de vestingwerken overboord gegooid konden worden. De vermoede gracht werd weliswaar gevonden. Echter, naast deze gracht werden nog een aantal 'grachten' aangetroffen. Deze grachten lopen niet rond om de stad, maar in een rechte lijn van oost naar west. Naast de grachten werden sporen van afvalkuilen gevonden, met daarin Middeleeuws vondsten. De vondsten uit de grachten, vooral bestaand uit aardewerk en botten, zijn ook in Middeleeuwen te dateren.

Waterloop
Op dieperliggende niveaus onder de Middeleeuwse grachten werd een ringvormige structuur aangetroffen, waarvan aanvankelijk werd aangenomen dat het een ringgracht van een motte zou zijn. Op basis van nader onderzoek lijkt het erop dat het hier vermoedelijk gaat om een natuurlijke waterloop. Onder de grachten zijn Romeinse vondsten gedaan: bouwpuin, aardewerk, botten en schedels van honden. Ook werden aangepunte houten palen gevonden. Het Romeinse materiaal is vermoedelijk verspoeld oevermateriaal. De herkomst ervan is nog niet te traceren, maar het vermoeden bestaat dat niet ver van deze plek sprake moet zijn geweest van bewoning.

Steentijd
Voor het landschappelijke onderzoek is in oost-westelijke richting een lang profiel gegraven. Naar aanleiding daarvan werd duidelijk hoe een beek in de loop van de tijd haar bedding heeft verlegd en oeverafzettingen heeft neergelegd. In de oeverafzettingen worden op dit moment op verschillende plaatsen en hoogtes in het profiel vondsten gedaan die teruggaan van de Middeleeuwen tot in de jonge Steentijd en mogelijk zelfs de Midden Steentijd. Op verschillende plaatsen zijn vondsten uit de IJzertijd gedaan. Ook oudere vondsten en sporen van bewoning of gebruik van het gebied komen voor. Behalve het stroomgebied van de rivier is ook een begraven bodem aangetroffen die dateert uit de jonge Steentijd. In deze bodem worden ook vondsten gedaan. De datering ervan is nog onzeker, het onderzoek hiernaar zal in deze laatste veldwerkweek mogelijk meer gegevens opleveren.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.




Gemeente Sittard-Geleen