Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Minister van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid
De heer mr. A.J. de Geus B/1279A Postbus 90801 AC/2474B 2509 LV DEN HAAG PZR/28B

Den Haag : 29 maart 2006
Ons kenmerk : S.A. 06.028521/K
Uw Kenmerk : -
Betreft : Premieadviezen WW/Wachtgeldfondsen

Geachte heer De Geus,

Op 17 februari jl. heeft onder voorzitterschap van mevrouw Hilgersom van uw departe- ment in het kader van de Stichting van de Arbeid een informatief overleg plaatsge- vonden met vertegenwoordigers van de centrale werkgevers- en werknemersorganisa- ties, vertegenwoordigers van de vijf bij de advisering inzake `premiegroepen WW- /wachtgeldfondsen naar duur arbeidscontract' betrokken sectoren en vertegenwoor- digers van uw ministerie. Doel van het overleg was een informatieve gedachtewisseling over de ervaringen van de sectoren met betrekking tot de gang van zaken en de regelgeving voor 2006, een nadere verkenning van de invulling voor 2007, de bijzondere problematiek in de verschillende sectoren alsmede de nadere invulling van het model premiegroepen voor de verschillende sectoren.

Naar aanleiding van dit overleg heeft binnen deze sectoren nader beraad plaatsge- vonden. Dit nadere beraad heeft geleid tot bijgevoegde premieadviezen vanuit de vijf betrokken sectoren.
In de premieadviezen vanuit de sector van de Culturele instellingen en de Agrarische sector wordt een tussentijdse aanpassing van het premiebesluit 2006 bepleit. Hoewel niet expliciet gevraagd, kan ook het beargumenteerde pleidooi van CAO- partijen in de Schilders, Afwerkings- en Glaszetbedrijfstak om een aparte risicogroep voor mobiele metaalconserveringsbedrijven in te stellen binnen sector 65 Schilders- bedrijf, worden geïnterpreteerd als een, zo mogelijk al vanaf 1 juli 2006, te hanteren model.
Wat de bouwsector betreft, heeft de Stichting van de Arbeid begrepen dat geen overeenstemming is bereikt tussen CAO-partijen over een gemeenschappelijke premie- advies. Vanuit deze sector ligt uitsluitend een brief van FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV voor.

2

Mede gelet op de inhoud van de reacties vanuit de betrokken sectoren, pleit de Stichting van de Arbeid ervoor dat in de tweede helft van 2007 de huidige systematiek van premiegroepen wachtgeldfondsen naar de duur van het arbeidscontract en het binnen dat kader gevoerde beleid als zodanig wordt geëvalueerd, waarbij de effectiviteit en de efficiency hiervan in het licht van de doelstelling om cyclische arbeid en cyclische werkloosheid terug te dringen, nadrukkelijk worden getoetst. De Stichting van de Arbeid zou graag betrokken willen zijn bij deze evaluatie over de huidige systematiek als zodanig en ook nader willen adviseren over de daaraan te verbinden conclusies voor het vanaf 2008 te voeren beleid.

Voor de goede orde wordt nog opgemerkt dat dit advies in afschrift is gezonden aan partijen in de betrokken sectoren.

Hoogachtend,

STICHTING VAN DE ARBEID

drs. E.H. Broekema
secretaris

bijlagen