Gemeente Tilburg

Datum
17 mei 2006

Geen leges meer voor buurtfeesten en straatspeeldagen

College wil ook vergunningplicht voor buurtactiviteiten afschaffen

Inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout hoeven geen leges meer te betalen voor het houden van buurtfeesten en straatspeeldagen. Hiermee wordt het voor bewoners goedkoper om buurtactiviteiten te organiseren. Wethouder Hugo Backx (Financiën): "Het kwam vaak voor dat de gemeente voor een leuke activiteit in de wijk subsidie verleende, maar tegelijkertijd weer een bedrag in rekening moest brengen voor het verlenen van een vergunning. Tilburgers kunnen voortaan het bedrag dat zij van de gemeente krijgen volledig aan de buurtactiviteit besteden".

De maatregel geldt alleen voor activiteiten vanuit bewoners op wijk- of buurtniveau én activiteiten die vallen onder de regeling 'Verrijk je Wijk'. De maatregel geldt nadrukkelijk niet voor evenementen die voor het grote publiek toegankelijk zijn of een commercieel karakter hebben. Het college stelt aan de raad voor om met ingang van 2007 voor de vergunningaanvragen geen leges in rekening te brengen. Vooruitlopend op de besluitvorming door de raad, heeft het college besloten om met ingang van 2006 geen leges meer in rekening te brengen.

Makkelijker

Het college heeft ook besloten om aan de raad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen, zodat er voor het houden van buurtfeesten en straatspeeldagen geen vergunning of ontheffing meer nodig is. "In de toekomst zal een melding van een activiteit volstaan, waardoor het voor buurtbewoners makkelijker wordt iets leuks te organiseren", aldus wethouder Backx. De voorstellen worden behandeld in de vergadering van de raadscommissie Modern Bestuur op 19 juni aanstaande.

Actie Stofkam

De besluiten maken onderdeel uit van de Actie Stofkam van het college. Deze actie heeft het nieuwe college bij zijn aantreden in het kader van bestuurlijke vernieuwing aangekondigd en houdt in dat er waar mogelijk regels verminderd of afgeschaft worden.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19 Sarieke van Reenen, Themacommunicatie, 013 542 92 47

---- --