Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Bescherming roeken in Doetinchem


-17 mei 2006-
Het beschermen van de roek en het aanbieden van alternatieve broedplaatsen staan centraal in het Roekenbeschermingsplan Achterhoek. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem heeft dit plan overgenomen en daar tevens een werkplan voor de huidige 15 roekenkolonies op Doetinchems grondgebied aan toegevoegd.

Roeken zijn beschermde vogels. Ze vallen onder de Flora & fauna wet. Zowel de roeken als hun nesten en eieren zijn wettelijk beschermd. Ze mogen niet worden bejaagd of verstoord. Zelfs hun lege nesten mogen niet worden verwijderd, want ook deze hebben een functie voor de soort. Bij problemen met de soort moet men allereerst zoeken naar een oplossing die de dieren niet schaad. Heel belangrijk is dan ook dat de roeken een broedplaats hebben waar ze geen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld een bosje met hoge bomen in de buurt van water in het buitengebied.

De roek broedt bij voorkeur in het buitengebied in hoge bomen bij graslanden en/of akkers, op locaties aan het water. Sinds 1984 zijn het aantal roeken in de streek rond de Oude IJssel stabiel. Het gaat om ongeveer 1200 nesten, wat overeen komt met een populatie van ongeveer 3000 roeken. Echter, door menselijk handelen trekt de roek meer en meer de bebouwde kom in. In 1984 waren de roeken binnen de gemeente Doetinchem verdeeld over 8 kolonies, in 2005 over 15. In de afgelopen jaren is er ook een verschuiving van de nestlocaties opgetreden: afname binnen de omliggende gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek en toename binnen de gemeente Doetinchem.

Om de roek een veilige nestelgelegenheid te bieden op plekken waar hij de minste overlast veroorzaakt heeft de Regio Achterhoek het Roekenbeschermingsplan Achterhoek opgesteld. Dit is een actualisatie van het eerdere beschermingsplan uit 2000, wat destijds in Doetinchem door de gemeenteraad is aangenomen. Het Roekenbeschermingsplan Achterhoek is inmiddels door het dagelijks bestuur van de Regio Achterhoek vastgesteld. Om het plan per gemeente operationeel te maken is gemeentelijke vaststelling van het regionale plan nodig. Daarnaast moet een gemeentelijke bijlage worden vastgesteld, waarin opgenomen een overzicht van de nestlocaties, een waardering van deze locaties en een werkplan.

De essentie van het Roekenbeschermingsplan Achterhoek is dat de roek en zijn habitat regionaal worden beschermd. Er wordt een stappenplan voorgesteld met regionaal vastgestelde criteria aan de hand waarvan de nestlocaties kunnen worden gewaardeerd. Afhankelijk van de waardering geldt een bepaald beschermingsregime. Ook wordt er voorgesteld om nieuwe geschikte locaties aan te wijzen (kanslocaties). Dit kan bijvoorbeeld in het buitengebied op locaties langs Bielheimerbeek en Oude IJssel. Het werkplan voor de roekenkolonies op Doetinchems grondgebied varieert van zeer strikt beschermen en zonodig nieuwe bomen aanplanten (bijvoorbeeld locatie sporthal De Pol in Gaanderen) tot het niet nemen van extra maatregelen. Zo is de locatie nabij tuincentrum Peer een locatie waar de gemeente de roeken op korte termijn wil behouden en beschermen. De nestaantallen worden op deze locatie gecontroleerd en er vindt handhaving plaats bij melding van verstoring.
Goede mogelijkheden de kolonies te laten floreren bestaan o.a. op Verheulsweide nabij Hoge Weide, nabij McDonald's aan de afslag Doetinchem-oost van de A18 en in het Loopgraafbos aan de Liemersweg.